Britové míří k největšímu poklesu životní úrovně za posledních 60 let

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Londýn
Londýn, ilustrační foto
Londýnský doubledecker, ilustrační foto
Londýn, ilustrační foto
Londýn, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Británie směřuje k nejdelšímu propadu životní úrovně od začátku měření v 50. letech minulého století. Příjmy britských domácností mají dokonce postupně klesat ještě déle, i když ne tak prudce, jako po poslední finanční krizi. Vyplývá to z analýzy britského výzkumného střediska Resolution Foundation, o níž informuje list The Independent.

Propad příjmů má nepřetržitě trvat bez jednoho čtvrtletí celých pět let  od roku 2015 do roku 2020. Nejslabší třetina domácností přijde do konce funkčního období parlamentu (v roce 2022) o zhruba 715 liber (20 400 korun) ročně, zatímco nejbohatší třetina vydělá navíc v průměru o 185 liber (5300 korun). Zvýší se tak i nerovnost mezi občany.

Podle šéfa výzkumného střediska Torstena Bella se odhaduje, že britské domácnosti jsou teprve v rané fázi nejdelšího období nepřetržitého poklesu disponibilních příjmů za více než 60 let – delšího než po finanční krizi".

V roce 2022 bude britské hospodářství o 42 miliard liber (1,2 bilionu korun) menší, než se původně očekávalo. Může za to slabý ekonomický růst v nadcházejících letech. Ministr financí Philip Hammond ve středu při představování nových rozpočtových opatření při této příležitosti také oznámil, že vláda vynaloží na podporu ekonomiky 25 miliard liber (714 miliard korun).