Evropská léková agentura se z Londýna přestěhuje do Amsterodamu. Bratislava neuspěla

 Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: ctk

Bratislava (ilustrační foto)
Bratislava, Slovensko
Bratislava, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Po odchodu Británie z Evropské unie se Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) přestěhuje z Londýna do nizozemské metropole Amsterodamu. Mezi Amsterodamem a severoitalským městem Milán podle diplomatických zdrojů rozhodlo dnes v podvečer losování. Třetí kolo tajné volby 27 zemí totiž skončilo nerozhodně, jeden stát se zdržel.

Už v prvním kole volby překvapivě vypadla Bratislava, která byla počítána mezi favority rozhodování. Ve druhém kole hlasování vypadla Kodaň, a do třetího tak postoupil Milán a Amsterodam. Celkem 27 unijních států rozdělovalo své hlasy tajně a obě města obdržela po 13 hlasech, Slovensko se totiž rozhodování zdrželo. Estonské předsednictví EU tedy nakonec nové sídlo významné agentury s 900 zaměstnanci určilo losováním - hodem mincí.

Mohlo to znamenat nárůst šancí Prahy získat sídlo menšího Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Státy by totiž měly ctít zeměpisné vyvážení a pokud tak nyní EMA míří do země na západě EU, měl být bankovní orgán umístěn ve východním členském státě. Kromě Prahy se o EMA ucházela ještě polská metropole Varšava, obě však vypadly hned v prvním kole hlasování.

Slovensko netajilo nad dnešním rozhodnutím členských zemí EU ohledně umístění Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zklamání. "Netajíme zklamání nad tím, že naše kandidatura neuspěla navzdory vynikající nabídce, kterou jsme ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví předložili," citoval list Denník N mluvčího slovenského ministerstva zahraničí Petera Suska.

Dvě nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) a hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti označily výsledek hlasování za neúspěch slovenské diplomacie či selhání vládní koalice. "Ukázalo se, že nestačí jen proklamovat zájem Slovenska o hlubší evropskou integraci, ale třeba podnikat reálné kroky, které ze Slovenska udělají respektovaný stát Evropské unie," uvedla prohlášení SaS.

Po dnešním rozhodnutí musí ještě následovat formální právní kroky, které přesun agentur reálně umožní. Diplomaté před hlasováním zdůrazňovali potřebu zachovat především právě u lékové agentury hladký provoz.