Britské regiony žádají záruky, že vláda uhradí ztracené dotace EU

Památky referenda - nevyužité letáky se s blížícím se večerem hromadí tam, kde je lidé odhodili

Památky referenda - nevyužité letáky se s blížícím se večerem hromadí tam, kde je lidé odhodili Zdroj: Stepan Bruner, E15

Britské regiony, které čerpají finanční podporu z fondů Evropské unie, žádají vládní záruky kompenzace ztracených dotací. Očekávají, že nepřijdou-li dohodnuté peníze z Bruselu, nahradí je po odchodu z EU Londýn.

Podle unijního fondu regionálního rozvoje měly do roku 2020 dostat britské regiony 3,6 miliardy liber (121 miliardy korun). Hrabství Yorkshire například čekalo subvenci 600 milionů na rozvoj své ekonomiky, Cornwall si sliboval dotaci 400 milionů.

List Yorkshire Post napsal, že místní zastupitelé očekávají z Londýna rychlé záruky, že i po brexitu proud peněz nevyschne. „Po rozhodnutí o odchodu z EU se rozhodně budeme snažit dosáhnout toho, aby britská vláda chránila stanoviska Cornwallu v jakýchkoli rozhovorech,“ řekl šéf cornwallské regionální správy John Pollard.

Cornwall podle něj musí získat stejné investice, jaké v posledních deseti letech dostával z Bruselu. Jinak by byla ohrožena stavba komunikací a realizace ekologických a energetických projektů.

Ztrátou evropských dotací by byl postižen i Wales, který má do roku 2020 z evropských strukturálních fondů dostat 1,8 miliardy liber, uvedla stanice Sky News. Západní Wales je označován za nejzaostalejší oblast severozápadní Evropy, která dokonce zaostává i za nejchudšími členy EU Bulharskem a Rumunskem.