Britské tradiční strany se nechaly strhnout populisty

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/ap

Pro britské voliče je nyní ze všeho nejdůležitější problém imigrace. Podle posledního průzkumu společnosti Ipsos MORI je zajímá víc než ekonomický růst či veřejné zdravotnictví, tedy oblasti, jež měly být středobodem volebních kampaní dvou tradičních velkých stran – konzervativců a labouristů před květnovými parlamentními volbami.

Už v devadesátých letech minulého století, kdy do země přicházelo o 60 tisíc přistěhovalců více, než lidí odcházelo, chtěli voliči imigraci limitovat. Nyní je toto číslo čtvrt milionu. To je voda na mlýn nacionalistům a jejich straně UKIP (Strana nezávislosti Spojeného království), kteří hrají na národoveckou strunu, a ani konzervativci ani labouristé se nechtějí pustit do intelektuální debaty podložené fakty, že imigrace je pro britskou ekonomiku přínosná, a místo toho sklouzávají k populistické rétorice. Tento týden se premiér David Cameron nechal slyšet, že Británie opustí Evropskou unii, pokud ta jí nenabídne lepší dohodu.

Tlak na Camerona roste ze všech stran a jeho strana již přišla o několik poslanců. Včera se konaly doplňující volby do dolní komory parlamentu za obvod Rochester a Strood. Tamní poslanec Mark Reckless dal konzervativcům vale a přešel k UKIP. Očekává se, že Reckless bude zvolen i za svou novou stranu a po Douglasu Carswellovi, který zvolil stejný krok, se stane druhým zástupcem své nové partaje ve Westminsteru.