Britský dopravní letoun se v srpnu musel v Egyptě vyhnout raketě

ilustrační foto boeingu Thomson Airways

ilustrační foto boeingu Thomson Airways Zdroj: CC BY-SA 2.0: Andrew Thomas; Flickr.com

Letadlo britských aerolinek Thomson Airways se 189 cestujícími na palubě se v srpnu při příletu do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch muselo vyhnout raketě. Uvedla to podle listu The Guardian britská vláda. Ta se prý nicméně nedomnívá, že šlo o pokus o sestřelení letadla, a přítomnost rakety připisuje manévrům egyptské armády.

Minulý týden se zřítilo ruské letadlo, které letělo z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Spekuluje se, že ruský letoun se mohl stát terčem teroristického útoku.

Posádka letadla aerolinek Thomson letícího z Londýna spatřila raketu v okamžiku, kdy se blížila k letišti v Šarm aš-Šajchu. Provedla úhybný manévr a letadlo nakonec bezpečně přistálo. Cestující se o incidentu nedozvěděli, píše The Guardian.

Incident se odehrál 23. srpna, raketa se prý k letadlu přiblížila na 300 metrů. „Ohlášený incident jsme tehdy prošetřili a dospěli jsme k závěru, že nešlo o cílený útok a že incident patrně souvisel s běžným cvičením egyptské armády v této oblasti,“ uvedla podle britského listu Daily Mirror britská vláda.

Minulou sobotu se na Sinajském poloostrově zřítil letoun ruské společnosti MetroJet letící z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Neštěstí nepřežil nikdo z 224 lidí, kteří byli na palubě. Washington a Londýn mají podezření, že zkázu stroje mohl zavinit teroristický útok. K útoku na letadlo se přihlásila odnož Islámského státu ze Sinajského poloostrova.