Britský krizový scénář počítá s vypnutím plynu Evropě. Fed je odhodlán zkrotit inflaci

Krizový scénář Velké Británie počítá s tím, že v případě nedostatku plynu zastaví dodávky této komodity do Belgie a Nizozemska.

Krizový scénář Velké Británie počítá s tím, že v případě nedostatku plynu zastaví dodávky této komodity do Belgie a Nizozemska. Zdroj: e15.cz

Šéf amerického Fedu Jerome Powell je připraven zastavit inflaci za každou cenu.
Amazon omezil ve Spojených arabských emirátech možnost vyhledávat na internetu témata související s LGBT.
Farmaceutický gigant Novartis se chystá globálně propustit až 8000 zaměstnanců, přes sedm procent své celkové pracovní síly.
Německá inflace v červnu zpomalila. Na snímku německý spolkový kancléř Olaf Scholz.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 181. den roku, svátek má Šárka, před 85 lety byla v Londýně zprovozněna první tísňová telefonní linka na světě na čísle 999, které se dodnes používá v řadě zemí.   

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Londýn se chystá na plynovou krizi

Velká Británie může přestat dodávat plyn do Evropy, pokud bude mít v příštích měsících sama nedostatek této klíčové komodity, informují tamní média. Spojené království v současné době zásobuje plynem Nizozemsko a Belgii. Podle britské vlády je však takový scénář „extrémně nepravděpodobný.“ Britové také aktuálně zvažují, že kvůli nynější krizi znovu otevřou svůj největší zásobník zemního plynu Rough v Severním moři, jenž byl uzavřen v roce 2017.    

✅ Powell se nebojí dalšího zvedání sazeb

Americká centrální banka (Fed) nenechá ekonomiku USA spadnout do režimu vyšší inflace, i kdyby musela zvýšit úrokové sazby na úroveň, která ohrozí růst. Na Fóru Evropské centrální banky to uvedl šéf Fedu Jerome Powell. Akciové burzy ve Spojených státech v reakci na jeho slova uzavřely včerejší obchodování smíšeně. Zatímco index Dow Jones posílil o 0,27 procenta, širší S&P 500 se o 0,07 procenta snížil. Nasdaq Composite odepsal 0,03 procenta. 

✅ Německá inflace zpomalila na 7,6 procenta

Růst spotřebitelských cen v Německu v červnu mírně zpomalil na 7,6 procenta z květnových 7,9 procenta. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou ve středu zveřejnil německý statistický úřad. Inflace přesto zůstává na nejvyšších hodnotách za desítky let. Hlavním důvodem jsou především vysoké ceny energií a další dopady, které souvisí s ruskou invazí na Ukrajinu.  

✅ Emiráty zaklekly na Amazon kvůli LGBT

Americký online prodejce Amazon omezil ve Spojených arabských emirátech možnost vyhledávat na internetu zboží a témata související s LGBT komunitou. Společnost se hájí vysvětlením, že se musí podřídit lokálním zákonům a regulacím ve všech zemích, kde působí. Homosexualita je ve Spojených arabských emirátech trestná. Tamní vláda podle listu The New York Times vyhrožovala Amazonu pokutami, pokud tento krok neučiní.    

✅ Novartis bude propouštět 

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis, která působí i v Česku, oznámila, že v rámci své plánované restrukturalizace může propustit až 8000 zaměstnanců, tedy 7,4 procenta celkové pracovní síly. Propouštění by se týkalo i 1400 lidí v mateřském Švýcarsku. Novartis patří mezi největší farmaceutické firmy světa. Její roční obrat se pohybuje kolem padesáti miliard dolarů, téměř 1,2 bilionu korun. 

Stane se dnes

  • V Madridu končí třídenní summit Severoatlantické aliance (NATO). V jeho závěru promluví generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 
  • Premiér Petr Fiala (ODS) se ve večerních hodinách setká v Praze s šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Jednat budou i o českém předsednictví Radě Evropské unie, které začíná v pátek. 
  • Brusel zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemích EU za květen. 
  • Ve Španělsku opět stávkuje palubní personál irské letecké společnosti Ryanair.
  • V Paříži jde do dražby bronzová socha Myslitel od francouzského sochaře Augusta Rodina. Aukční síň Christie's odhaduje, že se prodá až za 14 milionů eur, asi 346 milionů korun.