Britský masný průmysl čelí obří krizi, do pěti dnů dojde některým producentům CO2

Syrové maso

Syrové maso Zdroj: Profimedia.cz

Nedostatek oxidu uhličitého v Británii
Nedostatek oxidu uhličitého v Británii
3
Fotogalerie

Britové se potýkají s nedostatkem oxidu uhličitého, který je potřebný k výrobě masa. Některým britským zpracovatelům masa dokonce dojde do pěti dnů, což znamená jedné - zastavit produkci. Ředitel americké společnosti CF Industries Tony Will kvůli tomu podle BBC přiletěl na krizovou schůzku s britskou vládou. Za nedostatkem oxidu uhličitého v Británii je prudký růst cen zemního plynu, CF Industries přitom pokrývá 60 procent britského trhu s CO2.

Společnost CF Industries kvůli prudkému růstu velkoobchodních cen plynu zastavila výrobu ve svých dvou závodech na hnojiva v Teesside a Cheshire, které také vyrábějí CO2. Plyn od ledna podle odvětvové organizace Oil & Gas UK zdražil o 250 procent.

„Jsme závislí na vedlejším produktu z jejich výrobního procesu, který udržuje potravinový řetězec v Británii v chodu,“ řekl k situaci Nick Allen z Britské asociace zpracovatelů masa. Podle něj nemohou jatka bez CO2 fungovat. „Britské vepřové maso a britská drůbež zmizí z regálů,“ řekl televizi Sky News. „Mí členové říkají, že mají zásoby na pět, deset či 15 dnů,“ dodal.

Velký skok v cenách plynu vyřadil z provozu už několik dodavatelů energie, píše agentura Reuters. Zavřely se i některé továrny na hnojiva, které produkují oxid uhličitý, jež slouží k omračování zvířat před porážkou a prodlužování trvanlivosti potravin.

„Zvířata musí zůstat na farmě a působí farmářům obrovské problémy,“ vysvětluje dál Allen. Vláda podle něj tvrdě pracuje na tom, aby byly zásoby oxidu obnovené. 

Britské maloobchodní konsorcium (BRC), které zastupuje maloobchodníky včetně hlavních skupin supermarketů, uvedlo, že krize oxidu uhličitého zvyšuje stávající tlaky na výrobu a distribuci.

„Maloobchodníci spolupracují se svými dodavateli na vyřešení tohoto problému, ale vláda musí tento problém co nejdříve prozkoumat a spolupracovat s průmyslem, aby se nalezlo rychlé řešení,“ řekl Andrew Opie, ředitel BRC.

Svět trápí nedostatek výrobků a surovin

Video placeholde
• Videohub