Britský ministr pro brexit Raab rezignoval

Dominic Raab

Dominic Raab Zdroj: profimedia.cz

Britský ministr pro brexit Dominic Raab odstoupil z funkce. Svůj krok oznámil na twitteru a rozhodnutí zdůvodnil nesouhlasem s návrhem dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Dohodu přitom ve středu podpořil kabinet premiérky Theresy Mayové. Regulační opatření pro Severní Irsko považuje Raab za ohrožení územní celistvosti Spojeného království.

„Dnes jsem rezignoval na post ministra pro brexit. Nemohu s klidným svědomím podpořit podmínky navrhované v naší dohodě s EU,“ napsal Raab na twitteru, kde zároveň přiložil kopii rezignačního listu adresovaného Mayové.

Raabovo rozhodnutí mezitím podle agentury Reuters ocenila malá severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), o jejíž podporu se menšinová vláda konzervativců premiérky Mayové v parlamentu opírá.

V dopise Raab vysvětluje důvody, proč se rozhodl odstoupit. „S politováním sděluji, že po včerejším (středečním) kabinetním zasedání musím rezignovat,“ píše Raab premiérce. Uznává sice, že chápe, proč se Mayová rozhodla hájit podobu dohody, se kterou vláda ve středu souhlasila, sám ji ale podpořit nemůže.

„A to ze dvou důvodů. Za prvé, jsem přesvědčen, že regulační opatření navrhované pro Severní Irsko představuje velice reálnou hrozbu pro celistvost Spojeného království,“ tvrdí Raab. Jako druhý důvod zmínil nesouhlas s pojistkou, která by v případě neexistence ujednání o podobě budoucích vztahů po konci přechodného období začala platit, aby mezi Severním Irskem a unijním Irskem nevznikla žádná tvrdá hranice. Raab kritizoval, že právo veta v tomto případě drží EU.

Vládu premiérky Mayové dnes opustil také státní tajemník pro Severní Irsko Shailesh Vara. Ten oznámil, že nemůže souhlasit s brexitovou dohodou, podle které Británie uvízne na půli cesty bez časového harmonogramu na to, kdy se opět stane suverénní zemí.