Britský parlament doporučil uznat Palestinu, vláda to nechystá

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Britský parlament schválil doporučení vládě, aby oficiálně uznala Palestinu jako stát. Premiér David Cameron však prostřednictvím svého mluvčího ještě před zahájením poslanecké debaty vzkázal, že oficiální politika Londýna vůči Palestině se ani po parlamentní výzvě nezmění, a sám předseda vlády dal na vědomí, že se zdrží hlasování.

Pro doporučení zvedlo ruku 274 poslanců Dolní sněmovny, proti jich bylo dvanáct. „Tato sněmovna je přesvědčena, že vláda by měla v rámci příspěvku k zajištění řešení dvou států uznat palestinský stát vedle Izraele,“ citoval Reuters ze schváleného prohlášení.

Londýn dosud Palestinu jako stát neuznává, ale připouští, že by tak mohl učinit kdykoli v budoucnu, pokud se bude domnívat, že by to podpořilo mírový proces mezi Palestinou a Izraelem.

„O vládní pozici vím docela jistě, že se nezmění,“ řekl Cameronův mluvčí před příslušnou parlamentní debatou. Palestinský stát hodlá jako první západoevropská země uznat Švédsko. Minulý týden to oznámila nová švédská vláda levého středu premiéra Stefana Löfvena. Řešení spočívající v koexistenci dvou států, Izraele a Palestiny, které je cílem mírového procesu, podle Löfvena vyžaduje vzájemné uznávání.