Britským vojákům bojujícím v Iráku hrozí stíhání za stovky zločinů

Britští vojáci v Iráku

Britští vojáci v Iráku Zdroj: Ministerstvo obrany Velke Britanie

Některým britským vojákům, kteří bojovali za války v Iráku, hrozí trestní stíhání za různé zločiny včetně vražd. Sdělil to podle webu BBC šéf zvláštního vyšetřovacího týmu IHAT Mark Warwick. Počet údajných obětí členů britské armády se podle něj oproti původním informacím zvýšil a vyšetřování bude delší, než se předpokládalo.

„V rámci IHAT vyšetřujeme vážná podezření, včetně podezření z vražd. Myslím si, že existují dostatečné důkazy, které se dají předložit institucím pověřených dalším vyšetřováním a obviněním vojáků,“ řekl v rozhovoru pro tisk bývalý policejní důstojník Warwick. Počínání vojáků lze podle něj možná označit za válečné zločiny.

Koncem roku 2015 se tým IHAP zabýval případy 1514 údajných obětí různého násilí ze strany britských vojáků, což je desetkrát více než o kolika se vědělo v době zahájení vyšetřování v roce 2010. Oficiální vyšetřování mělo skončit letos, ale podle Warwicka se tak nejspíš stane až v roce 2019.

Ředitelka britské organizace na ochranu lidských práv Redress Carla Ferstmanová prohlásila, že „neuvěřitelně pomalé tempo vyšetřování IHAT ohledně údajných provinění britských vojáků proti iráckým civilistům je zcela nepřijatelné“. Ministerstvo obrany ujistilo, že podezření, která se týkají vojáků v Iráku, bere „velmi vážně“.

Británie byla hlavním spojencem Spojených států při vojenské invazi v Iráku v roce 2003, jejímž cílem bylo svrhnout diktátorský režim Saddáma Husajna. Britové vyslali do oblasti asi 120 tisíc vojáků. Jejich bojové jednotky se stáhly v červenci 2009 a ostatní v květnu 2011.