Britští poslanci schválili dohodu s EU

Britský premiér Boris Johnson během jednání parlamentu o pobrexitové dohodě

Britský premiér Boris Johnson během jednání parlamentu o pobrexitové dohodě Zdroj: ČTK / AP / House of Commons

Britský premiér Boris Johnson se vrací po jednání parlamentu do sídla vlády
2
Fotogalerie

Britští poslanci jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní má o dokumentu debatovat a hlasovat Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře jej ještě musí podepsat královna Alžběta II.

Už dopoledne dohodu v Bruselu podepsali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel. Dokument následně vyrazil letecky do Londýna, kde svůj podpis připojí i premiér Boris Johnson.

Británie opustila EU letos na konci ledna. Do čtvrteční půlnoci je ale ještě v přechodném období, kdy musí dodržovat pravidla EU, na jejichž podobu ale již nemá vliv. Na Štědrý den se Londýn s Bruselem dohodly na podobě budoucích vztahů po 1. lednu 2021.

Dohodu, která má 1240 stran hlavního textu a dalších 800 stran příloh, v Bruselu podepsali zástupci dvou unijních institucí - Evropské komise a Evropské rady. Evropský parlament zatím dohodu neschválil, hlasovat o ní bude až po Novém roce. Ujednání tak budou od 1. ledna platit jen provizorně. Tuto možnost už v pondělí schválili zástupci sedmadvaceti členských zemí EU.

Dokumenty, které von der Leyenová a Michel podepsali, následně zamířily na palubě letadla britského Královského letectva do Londýna. Tam pod ně svůj podpis připojí i britský premiér Boris Johnson.

O dohodě, která mimo jiné umožní obchodovat mezi Británií a EU bez plošných cel, začali debatovat poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu dnes dopoledne a brzy ji i schválili. Dohoda se stane platným zákonem předběžně až po půlnoci poté, co ji schválí i horní komora parlamentu a formálně ji potvrdí královna Alžběta II.

Premiér Johnson v projevu k nim dohodu označil za jednu „z největších dohod o volném obchodu na světě“. Vyzdvihl také krátkou dobu, za jakou byla jeho vláda schopna podmínky budoucích vztahů s EU vyjednat. „Uzavřít dohodu s Uruguayí Evropské unii trvalo téměř osm let, s Kanadou pět let, s Japonskem šest,“ uvedl. Británii podle něj čeká „skvělý nový vztah“ s evropskými sousedy „založený na volném obchodu a přátelské spolupráci“.

Později Johnson v rozhovoru s BBC zdůraznil, že Británie bude nadále evropskou zemí. „Toto není konec Británie coby evropské země,“ řekl premiér. „Jsme v mnoha ohledech typickou evropskou civilizací, nebo jak to chcete formulovat, a nadále jí zůstaneme,“ dodal Johnson.

Opoziční předák Keir Starmer dohodu vyjednanou Johnsonem označil za slabou a nedokonalou. „Máme ale do konce přechodného období jen jeden den a je to jediná dohoda, kterou máme,“ řekl. Potvrdil také, že jeho labouristé dohodu svými hlasy podpoří.

Ke kritikům dohody se v parlamentu přidala také bývalá konzervativní premiérka Theresa Mayová. Za chybu označila mimo jiné ujednání v oblasti služeb, lítost vyjádřila i nad tím, že Británie nebude mít od pátku přístup do schengenského informačního systému. V reakci na Starmerova slova Mayová podotkla, že měl na začátku roku 2019, kdy byla Mayová premiérkou, šanci hlasovat pro lepší dohodu, než je ta současná, hlasoval ale proti ní. Brexitovou dohodu premiérky Mayové poslanci odmítli třikrát.

Jaké změny přináší pobrexitová dohoda

Cestování

  • Turistické cesty do Británie do šesti měsíců nebudou podmíněné vízem. Do konce září bude možné cestovat s občanským průkazem, poté už pouze s pasem.
  • I pro krátkodobý pobyt v Británii už bude nutné komerční cestovní pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění už nebude platit.
  • Krátkodobé pracovní cesty, například obchodní jednání či vědecké konference, podmíněné vízem nebudou, dlouhodobé ano.
  • Studium do šesti měsíců, při nichž si student bude kompletně hradit náklady na ubytování, studium a další, podmíněné vízem nebude.
  • Nad šest měsíců musí žadatelé získat studentské vízum, pro což je podmínkou zisk nejméně 70 bodů v imigračním systému na základě finančního zajištění, odpovídající znalosti angličtiny nebo aktuálního dosaženého vzdělání. Poplatek za žádost činí 348 liber.
  • Britští občané budou od ledna v Česku občany takzvaných třetích zemí a stejně bude nahlíženo na Evropany v Británii. Pro občany zemí EU tak bude platit mimo jiné nový bodový imigrační systém.
  • Češi trvale žijící v zemi mohou po zisku statusu usedlíka počítat se stávajícími pravidly. O status je třeba zažádat do konce června formou registrace.

Obchod

  • Celní kontroly v Británii budou zaváděny ve třech fázích během první poloviny roku 2021. Obchod se Severním Irskem se bude nadále řídit pravidly EU.
  • Pro produkty nabízené na britském trhu bude muset mít distributor sídlo ve Spojeném království, dosud stačilo sídlo v členské zemi EU. Obdobné pravidlo platí pro britské zboží dovážené do EU.
  • Pro většinu produktů v současnosti podléhající označení CE se bude muset postupně začít využívat nový britský ekvivalent UKCA, pro příští rok ale zůstává většina britských standardů stejná.
  • Cla zatím nebudou uplatňována, exportéři se ale nevyhnou hraničním kontrolám.