Brexitová dohoda přeskočila sporné otázky. Vztahy tak dál tíží rybolov či Gibraltar

Francouzští rybáři v britských vodách zatím lovit smí

Francouzští rybáři v britských vodách zatím lovit smí Zdroj: Reuters

Velká Británie s Evropskou unií konečně uzavřely obchodní dohodu. Ta ale nechává spousty otázek stále nezodpovězených.
Premiér Velké Británie Boris Johnson oznamuje dosažení brexitové dohody.
Jedním ze sektorů na jehož fungování se vyjednávači až do posledního okamžiku nemohli shodnout je rybářství. Nalezený kompromis netěší prakticky nikoho.
Skotská premiérka Nicola Sturgeonová, která je dlouhodobou odpůrkyní brexitu, dohodu kritizovala. Se svojí stranou SNP hodlá příští rok usilovat o dosažení skotské nezávislosti.
Britské banky a finanční společnosti nadále nemají jasno o své budoucnosti. Dohoda neřeší žádné jednotné poplatky či limity. Nezaručuje jim ani přístup na jednotný evropský trh.
9
Fotogalerie

Evropská unie s Velkou Británií se minulý týden na poslední chvíli dohodly na podobě vzájemných vztahů po brexitu. Stalo se tak jen několik dní před vypršením lhůty, po níž se ostrovní království definitivně vyváže z evropských struktur. Ačkoli obě strany označují dohodu za velký úspěch, všechny spory se vyjednávačům rozhodně vyřešit nepodařilo. Agentura Bloomberg a britský deník The Guardian sestavily přehled důležitých otázek, na které současná smlouva odpověď nenabízí.

Dohoda, kterou na Štědrý den vyjednal britský zástupce David Frost s evropským vyjednávačem Michelem Barnierem, nepochybně přinesla do spousty sektorů pocity úlevy. „Británie si zase bude moci nastavovat své vlastní zákony,“ uvedl Frost. Za dobrou a spravedlivou dohodu označili i premiér Spojeného království Boris Johnson či předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. 

„Válka skončila a my jsme zvítězili,“ chlubil se dokonce na Twitteru britský opoziční politik a jeden z předních obhájců brexitu Nigel Farage. Přesto je tu několik klíčových bodů, které nynější dokument neřeší a mohou v budoucnu přinést závažné problémy. 

Rovné podmínky pro podnikání

Jedním z nejožehavějších témat rozhovorů bylo nastavení rovných podmínek pro britské a evropské podnikatele. Vyjednávači se nakonec dohodli na kompromisu - Británie se nemusí nadále řídit evropskými zákony, Unie nicméně může na britské zboží uvalit cla a postihy, pokud se ukáže, že ostrovní firmy porušují pravidla férové hospodářské soutěže. 

Smlouva obsahuje i klauzuli, na jejímž základě může být o této pasáži jednáno znovu, když státy nebudou spokojeny s jejím fungováním v praxi. Jinými slovy, tento spor zůstává otevřený. Pokud kterákoliv strana nabude v příštích letech přesvědčení, že partner neplní to, co slíbil, současná dohoda se může úplně rozpadnout a vyjednávání začnou nanovo. 

Finanční sektor

Smlouva prakticky vůbec neupravuje vztahy mezi finančními společnostmi. Nezaručuje firmám z londýnské City přístup na jednotný evropský trh. Banky a pojišťovny tak nadále žijí v nejistotě. Premiér Johnson v rozhovoru pro noviny Sunday Telegraph přiznal, že „dohoda v rámci finančních služeb nedosahuje tak daleko, jak bychom chtěli.“ Britský ministr financí Rishi Sunak v neděli potvrdil, že Londýn bude s Bruselem v této věci nadále jednat a stanovil si tento bod jako jednu z hlavních priorit pro rok 2021. 

Bezpečnost a sdílení dat

Británie se s Evropskou unií domluvila pouze na dočasném sdílení a ochraně dat po následujících šest měsíců. Do té doby musí být stanovena nová pravidla. Deník The Guardian si všímá, že úplně zkolabovala britsko-evropská spolupráce v oblasti bezpečnosti. Britská policie již nebude mít od ledna přístup do Schengenského informačního systému (SIS) - obsáhlé databáze, jež usnadňuje bezpečnostním složkám hledání zločinců a teroristů. Británie rovněž přijde o své zastoupení v Europolu - organizaci, která se zabývá prevencí a potíráním organizované trestné činnosti napříč členskými zeměmi. Podle Guardianu není pochyb o tom, že dohoda učinila Británii méně bezpečným státem. 

Rybolov

Nejspornější část vyjednávání zjevně neučinila šťastným nikoho. Strany se dohodly na přechodném období po dobu následujících pěti a půl roku. Během této doby budou mít britští rybáři nárok na 25 procent ze všech stávajících úlovků EU ve vodách náležících Spojenému království. Po uplynutí přechodného období se bude o pravidlech pro rybolov každý rok vyjednávat znovu. Britská Národní federace rybářských organizací označila výsledek rozhovorů za „zradu“. Pasáž ostře zkritizovala též skotská premiérka Nicola Sturgeonová. 

„Toryové prodali skotské rybářství,“ uvedla Sturgeonová na Twitteru a opakovaně vyzývala Skoty, že dohoda je dalším důvodem, proč by se severní část Spojeného království měla stát nezávislým státem. 

Uznávání profesionálních kvalifikací

Od účetních až po lyžařské instruktory až dosud platilo, že profesionální kvalifikace či vzdělání získané ve Velké Británii automaticky platí ve všech členských zemích EU. To se teď ovšem změní. Britští občané hledající práci v Evropě budou muset složitěji dokazovat, že mají pro dané zaměstnání dostatečné předpoklady. I v této oblasti bude zřejmě zapotřebí dalších úprav a rozhovorů.     

Spor o Gibraltar

Dohoda rovněž nijak neobjasňuje situaci kolem Gibraltaru - zámořského teritoria Velké Británie, které sousedí se Španělskem. Španělsko dlouhá léta usiluje o připojení tohoto poloostrova ke svému území, což se mu ale dosud nepovedlo. V minulosti kvůli tomu například vyhrožovalo, že bude brexitovou dohodu blokovat. Madrid může teoreticky po Novém roce zavést na společné hranici kontroly a omezení, což by regionu mohlo způsobit značné ekonomické potíže. Přes španělsko-gibraltarskou hranici denně dojíždí za prací oběma směry na 15 tisíc lidí.