Brusel s Berlínem prý chystají solidární daň kvůli uprchlíkům

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0

Německá vláda prý vede s Evropskou komisí neformální rozhovory o zavedení určité formy evropské solidární daně, ze které by se financovala část výdajů souvisejících s uprchlickou krizí. Informoval o tom německý list Süddeutsche Zeitung. Německá vláda však ústy svého mluvčího informaci popřela.

Nový poplatek by prý mohl mít například podobu přirážky k dani z přidané hodnoty. Tento dodatečný výnos by pak putoval do rozpočtu Evropské unie. Získané peníze by byly využity například k financování ochrany vnějších hranic EU. Část peněz by měla být určena i ke zlepšování životních podmínek v zemích, ze kterých uprchlíci přicházejí, píše Süddeutsche Zeitung.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble zprávu listu Süddeutsche Zeitung nepotvrdil, ale ani nepopřel. Připustil, že dodatečné finanční prostředky jsou pro hrazení výdajů souvisejících s uprchlickou krizí nutné.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert řekl, že Berlín o žádném zvyšování daní ani zavádění solidární daně neuvažuje. „Skutečnost je taková, že v Německu se daně zvyšovat nechystáme a nehodláme ani zavádět žádnou daň celoevropskou,“ uvedl mluvčí.