Bulharsko v podvečer voleb: úřady objevily falešné hlasovací lístky

Demonstrace v Sofii.

Demonstrace v Sofii. Zdroj: Petr Horky

Bulharské úřady zadržely v noci na dnešek na 350 tisíc nelegálně vytisknutých hlasovacích lístků, a to pouhý den před nedělními parlamentními volbami. Oznámila to podle agentury AFP bulharská prokuratura. Lístky byly nalezeny v tiskárně, která již vytiskla legální hlasovací lístky objednané bulharskou vládou.

„Hlasovací lístky zabavené v noci z 10. května jsou navíc k počtu těch, jež byly objednané,“ řekl státní zástupce.

Tiskárna se nachází ve městě Kostinbrod, 14 kilometrů severozápadně od metropole Sofie. Její majitel Jordan Bončev, radní za stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova, podle agentury Focus popřel, že by vytiskla nelegální lístky.

K záležitosti se vyjádřila i sama strana GERB, která protestovala proti „politickým spekulacím“, ačkoli ji vyšetřovatelé v souvislosti s vytisknutím lístků nezmínili.

Podle průzkumů veřejného mínění má GERB mírný náskok před opozičními socialisty. Borisovova vláda před několika měsíci rezignovala po masových demonstracích vyvolaných vysokými cenami elektřiny, kvůli nimž se terčem lidové nevole stala i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ.