Bývalý ministr chce nechat Němce pracovat do osmdesátky

pracující senior

pracující senior Zdroj: profimedia.cz

Debata o důchodech v Německu nabrala na obrátkách. Někdejší ministr hospodářství z kabinetu kancléře Gerharda Schrödera Wolfgang Clement prohlásil, že by senioři, kteří se cítí fit, měli pracovat mnohem déle než se dosud očekávalo. Jeho plány by postihly miliony Němců, uvedl server Welt.

Bývalý přední politik německé sociální demokracie považuje odchod do důchodu v 67 letech vzhledem k demografickému vývoji země za příliš časný. „Měli bychom vydat signál pro delší setrvávání v zaměstnání,“ řekl dvaasedmdesátiletý Clement. „Věkový limit pro možnost zůstat v zaměstnání bychom měli zcela zrušit,“ prohlásil.

Lidé v současném Německu pracují déle než kdysi pracovali jejich předkové. Jde podle něj o „logický následek demografických změn“.

"Když chce a může, proč ne?"

Clement uvedl: „Nemůžeme setrvat na důchodovém věku v 65 nebo 67 letech, to je příliš brzy.“ Kdo chce a může, měl by mít podle něj možnost pracovat do 75. nebo 80. narozenin. Na přímou otázku odpovídá: „Ano, ať pracuje kdo chce a může! Proč by ne?“

„V každém případě doufám, že to nebude trvat dlouho,“ pokračuje Clement. „Třetina mých vrstevníků, lidí mezi 65 a 80 lety, chce dále pracovat. To bychom měli využít, protože to ukazuje, že mnoho občanů, zejména starších, chápe otázku celoživotního zaměstnání lépe než politici,“ míní.

Očekává se, že se sazba pojištění sníží z 19,6 na asi 19 procent.“Přesné číslo však může být i o něco nižší nebo vyšší,“ řekla novinám Passauer Neuen Presse ministryně práce Ursula von Leyen (CDU). „Přesná data budou známa na podzim a vyjdeme z nich při přijímání zákona,“ uvedla.

Podle zaměstnavatelů by se sazba mohla snížit až na 18,9 procenta. Dosavadní předpovědi snížení sazby na 19 procent
byly založeny na zastaralých údajích, uvedly noviny Rheinische Post s odvoláním na interní dokument spolkového svazu zaměstnavatelů.

„Změna by prospěla zejména rozvoji mezd i zaměstnanosti,“ odkazuje list na zaměstnavatelskou organizaci. V letošním roce zaměstnavatelé očekávají zvýšení mezd o 3,7 procenta, v příštím o 2,8 procenta, tedy výrazně méně, než očekávají ekonomové - jejich odhady z počátku roku hovořily o asi čtyřech procentech.

Ministryně chce příspěvek k důchodu

Ministryně práce prosazuje svůj plán na vyplácení příspěvku k důchodu ve výši 850 eur, který kritizuje její koaliční partner, liberální FDP. Z příspěvku by měli mít prospěch lidé, kteří vychovávají děti, pečují o seniory nebo pracují celý život.

„Nesmíme přivírat oči před skutečností, že penzijní systém, do nějž s nevyplatí přispívat po dobu 30 nebo 40 let lidem s malými příjmy, ztrácí svůj smysl,“ míní von Leyen.

Jak vysoké jsou mzdy v Německu?

Otto von Bismarck: Důchody od kancléře

Jak vysvětlit finanční krizi dětem?

Ministryně proto prosazuje zavedení základního pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné. „Chceme, aby se na stáří povinně pojišťovali sami,“ říká ministryně. „Jinak by obec pojištěnců musela financovat ve stáří stále více těchto lidí, kteří si s šetřením peněz na své stáří nedělají těžkou hlavu,“ vysvětlila.

Ministryně oznámila, že lidi ve věku od 30 do 50 let čekají „ohromné změny“. „Komu je přes padesát, nebude si muset připlácet,“ dodala von Leyen.