Cameron bude prý chtít od EU omezení sociálních dávek hned po referendu

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: reuters

Britský premiér dnes bude jednat s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem o nových podmínkách, za kterých by jeho země mohla zůstat v Evropské unii. Podle zdroje agentury Reuters má Cameron chtít, aby jim navrhované omezení sociálních dávek pro pracující imigranty mohlo vstoupit v platnost okamžitě po britském referendu o členství v Evropské unii. Hlasování by se mělo uskutečnit ještě před koncem roku 2017.

Britský premiér David Cameron chce od Evropské unie větší pravomoci pro omezení migrace. Současný návrh Evropské komise pro takové omezení sociálních dávek počítá s horní hranicí čtyř let. Podle Camerona by však limit neměl být časově omezený a v platnosti by měl být tak dlouho, dokud se problém nevyřeší.

Omezení sociálních dávek a benefitů pro nově příchozí pracující je jedním nejdiskutovanějších způsobů, jak omezit migraci na britské ostrovy. Pokud by návrh prošel, mohl by podle BBC kterýkoliv stát Evropské unie zažádat o dočasné pozastavení podpory nově příchozích imigrantů. Podmínkou by bylo prokázání, že migrace vystavuje jeho sociální systém neúnosnému tlaku.

Britská televize upozorňuje, že některým členským státům se nemusí návrh líbit, pravděpodobně však bude vnímaný jako cena za to, aby se podařilo udržet Velkou Británii v Unii.