Cameron chce Britům zdražit laciný alkohol

Britské nezodpovědné pití má spíše kulturní příčiny, supermarkety za něj nemůžou, soudí obchodníci.

Britské nezodpovědné pití má spíše kulturní příčiny, supermarkety za něj nemůžou, soudí obchodníci. Zdroj: profimedia.cz

Britská vláda chce v Anglii a Walesu zavést minimální cenu za jednotku alkoholu ve výši 40 pencí. Navrhovaný zákon by zdražil hlavně levný alkohol jako je pivo nebo cider prodávaný ve velkých baleních, jejichž cena v supermarketu by se až zdvojnásobila. Lékaři a policisté návrh vítají jako účinný nástroj v boji proti nadměrné konzumaci alkoholu, obchodníci nechápavě kroutí hlavou.

Návrh zákona z pera ministryně Theresy May si bere na mušku hlavně takzvaný „binge drinking“, tedy nadměrné pití velkého množství alkoholu během velmi krátké doby, které Britové typicky provozují zejména v pátek večer.

Cenu většiny druhů alkoholických nápojů zákon neovlivní, výrazně zdraží pouze laciné cidery, silné druhy piva a levné lihoviny. Největší dopad by měl zákon na zvýhodněná velká balení cideru. Oblíbený alkoholický mošt se v řetězcích jako Sainsbury's nebo Tesco často prodává v baleních po deseti s množstevní slevou „dvě za cenu jednoho“. Jednotka alkoholu při takto zvýhodněné koupi vyjde na 21 pencí, upozornil Guardian. Například cenu lahve whisky by zákon ovlivnil minimálně, protože tento alkohol se už nyní prodává za ceny nad 40 pencí za jednotku alkoholu.

Na kolik vyjde alkohol po zavedení alkoholového minima?Na kolik vyjde alkohol po zavedení alkoholového minima? | BBC

Ceny alkoholu před a po zavedením minimální ceny 40 pencí za jednotku alkoholu:

Láhev červeného vína - před: 2,99 £, po: 3,76 £

Plechovka levného silného piva - před: 75 pencí, po: 1,20 £

Balení ciderů - před: 87 pencí ,po: 1,60 £

Levná whisky - před: 16,10 £, po: 16,10 £

„Alkohol nebyl nikdy tak levný jako teď. Supermarkety prodávají pití za pár drobných,“ řekl deníku Guardian sir Ian Gilmore z Královské lékařské univerzity. Navrhovaný způsob je podle něho nejspravedlivějším z možných řešení. „Neovlivní to cenu pinty v místní hospodě, ale masivně zlevněný cider v prodejně to zasáhne tvrdě,“ dodal.

Zástupce Britského svazu obchodníků Andrew Opie návrh kritizuje. „Nezodpovědné pití má kulturní příčiny a obchodníci se už nyní snaží přístup k alkoholu změnit a osvětlit. Říkat, že za problémy můžou supermarkety nebo že hospoda je bezpečnější prostředí jenom vytváří mýtus. Minimální cena ve výsledku jen zdaní zodpovědné konzumenty,“ řekl BBC.

Zdražení laciného alkoholu by přivítali i policisté. „Pozorujeme rostoucí trend, kdy se mladí lidé ‘upraví‘ ještě než vstoupí do baru,“ komentoval plány policejní komisař Jon Stoddart, který má v policejním sboru na starost boj s alkoholem. „Když pak po zavírací době vyjdou zpátky na ulici, pravděpodobnost, že spáchají trestný čin nebo ublíží sobě či jiným, je u nich vysoká,“ vysvětlil.

Obsah alkoholu ve vybraných britských nápojích:
Láhev vína (75 cl): 10 jednotek
Sklenice vína malá (125 ml): 1,5 jednotky
Pinta silnějšího piva (5,2%): 3 jednotky
Malá kořalka (25 ml): 1 jednotka
Velká kořalka (35 ml): 1,4 jednotky

Čtyřicetipencové minimum za jednotku alkoholu by mělo vstoupit v platnost v roce 2014. Podobné návrhy zvažuje i skotský parlament.