Cameron má problém. Přistěhovalci přibývají navzdory jeho plánům

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK

Počet přistěhovalců do Británie v nedávných měsících prudce vzrostl. Migrační přírůstek od září 2013 do září loňského roku vzrostl o více než 40 procent ve srovnání s předchozím obdobím. To je před květnovými volbami nepříjemná zpráva pro konzervativce premiéra Davida Camerona, kteří čelí tlaku na omezení imigrace.

Aktuální statistiky ukazují, že vládní straně se nepodařilo splnit slib snížit roční migrační přírůstek, neboli čistou migraci, na řádově desítky tisíc. Oficiální data naopak ukazují, že během roku do loňského září činil rozdíl počtu přistěhovalých a vystěhovalých 298 tisíc, což je více než 40procentní nárůst ve srovnání s předchozími 12 měsíci.

Cameronovi konzervativci přitom čelí sílící konkurenci Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), která volá po výrazném omezení imigrace. Ta se zřejmě stane jedním z hlavních témat parlamentních voleb, které se uskuteční 7. května.

Britský premiér loni v listopadu představil plány na omezení přístupu přistěhovalců z EU k sociálním dávkám. Občané EU by v Británii na některé dávky získali nárok až po čtyřech letech pobytu a pokud by si do půl roku nenašli práci, museli by zemi opustit.

Podle oficiálních statistik se navzdory této hrozbě v období od září do září do Británie přistěhovalo 251 tisíc občanů EU, což je o 43 tisíc víc než v předchozím roce.