Cameron omezuje imigraci. Sníží sociální dávky pro přistěhovalce z EU

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Británie omezí sociální dávky pro přistěhovalce ze zemí Evropské unie ve snaze omezit imigraci do země. Vyplývá to z článku britského premiéra Davida Camerona, který dnes otiskl list The Daily Telegraph. Cameronova vláda předloží návrh zákona, podle něhož budou mít přistěhovalci z EU od listopadu nárok na podporu v nezaměstnanosti a dávky na děti po dobu jen tří měsíců, zatímco nyní je to šest měsíců.

Průzkumy v Británii ukazují, že přistěhovalectví patří k hlavním obavám Britů před parlamentními volbami na jaře 2015. Tyto obavy posílily v zemi euroskeptické cítění, které pomohlo nacionalistické Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP) odlákat voliče od Cameronovy Konzervativní strany.

Cameron dnes uvedl, že chce snížit počet přistěhovalců a zaměřit se na ty z nich, kteří podle něj přicházejí do Británie pouze s cílem čerpat sociální dávky. Omezením doby pro vyplácení dávek je podle Camerona jasný vzkaz potencionálním imigrantům, že nemohou očekávat, že v Británii „dostanou něco za nic“.

Cameronův bič na přistěhovalce

Cameronova vláda od ledna zavedla řadu dalších podobných opatření. Například zpřísnila kritéria pro žadatele o sociální dávky a prodloužila dobu, po které mají přistěhovalci na tyto dávky nárok. Představitelé Evropské unie již dříve kritizovali Cameronův přístup k přistěhovalectví. Nic podle nich nedokazuje tvrzení, že imigranti přicházejí do Británie s cílem žádat sociální dávky.

Ovšem další země EU jako Německo daly pro britské obavy porozumění. Je to jedna z mála oblastí, kde má britský premiér podporu ve své snaze o reformy unijních pravidel. V reakci na sílící euroskeptické nálady u voličů i v jeho straně Cameron slíbil, že v případě znovuzvolení v roce 2015 vyjedná nové vztahy Británie s EU a poté umožní v roce 2007 Britům se vyjádřit v referendu k dalšímu členství země v unii.