Cameron připustil referendum o setrvání Británie v EU

David Cameron

David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Britský premiér David Cameron je ochoten uspořádat referendum o vztahu Británie s Evropskou unií. Nešlo by v něm však pouze o otázku setrvání či odchodu z unie, ale i o podmínky členství. Cameron to napsal v příspěvku pro dnešní vydání listu Sunday Telegraph a upřesnil tak svůj páteční výrok, že v současnosti žádné lidové hlasování neuspořádá.

„Pro naši zemi… je důležité, abychom měli nastavený vztah s Evropou správně,“ napsal Cameron. „Musí být zcela jasné, co chceme, co máme teď a jak dosáhnout toho nejlepšího pro Británii. A tyto otázky musíme zodpovědět předtím, než se začneme o referendu dohadovat,“ doplnil.

Premiér dále zdůraznil, že Británie jako otevřená ekonomika potřebuje mít přístup na evropský trh a také možnost tento trh ovlivňovat. „Jednotný trh je hlavním motivem pro setrvání v EU,“ uvedl. Podle něj však pro další členství v unii mluví i další důvody, například možnost zvýšit prostřednictvím EU britský vliv ve světě. „Odchod by nebyl v nejlepším zájmu naší země.“

Problémy by však podle Camerona způsobilo i hlasování v referendu pro další setrvání v EU. „Všechny další pokusy o úpravu vztahů Británie s Evropou by narazily na výkřiky, že britský lid už se vyjádřil,“ napsal premiér.

Podle průzkumů je pro odchod z EU stále více Britů. Před unijním summitem, který se uskutečnil ve čtvrtek a v pátek, vyzvala Camerona skupina 100 konzervativních poslanců, aby přijal zákon zavazující vládu uspořádat referendum o setrvání Británie v EU v příštím funkčním období parlamentu, tedy po roce 2015.

Cameronova vláda se zavázala uspořádat referendum v případě předání nových pravomocí unii. Podle premiéra se však Londýn nyní k ničemu takovému nechystá.