Cameron: Rezoluce RB OSN o boji proti IS je klíčová

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK

Britský premiér David Cameron označil přijatou rezoluci Rady bezpečnosti OSN o zdvojnásobení boje proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii za klíčový moment, podporující jeho snahu o zahájení vzdušných úderů britských sil na pozice IS v Sýrii. Příslušný návrh chce britský premiér předložit parlamentu, oznámila dnes agentura Reuters.

RB OSN schválila v pátek jednohlasně rezoluci, jejíž návrh předložila Francie. V dokumentu vyzvala všechny státy, které jsou schopny se zapojit do boje proti IS, aby zdvojnásobily a zkoordinovaly své úsilí ve snaze zabránit dalším útokům ozbrojenců jak z IS, tak z dalších extremistických skupin.

„Je to významný okamžik,“ řekl Cameron krátce po přijetí rezoluce OSN. „Mezinárodní společenství se sešlo a rozhodlo se porazit toto zlo (IS), které ohrožuje lidi v každé zemi vyznávající jakékoliv náboženství.“ Británie se už zapojila do vzdušných úderů proti pozicím IS v Iráku, Cameron chce ale následovat spojence a rozšířit zapojení britských sil i na koaliční nálety proti islamistům v Sýrii.

Mezinárodní společenství se sešlo a rozhodlo se porazit toto zlo (IS), které ohrožuje lidi v každé zemi vyznávající jakékoliv náboženství

Bojovníci IS zabrali pod svou kontrolu rozsáhlá území v Sýrii a sousedním Iráku. Koalice v čele s USA jejich pozice bombarduje už více než rok, Rusko pak zahájilo nálety proti islamistům v září. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes zdůraznila, že Británie by měla spolupracovat s Ruskem při vzdušných náletech v Sýrii. „Nepochybně by (jakákoliv britská akce v Sýrii) měla být předmětem kooperace, aby podnikané kroky nebyly zaměřeny na narušování státnosti Sýrie,“ řekla Zacharovová v rozhovoru odvysílaném ve zpravodajském programu Vesti.

Rusko a Západ zůstávají nadále rozděleny v názorech na budoucnost syrského prezidenta Bašára Asada a na roli jeho vlády při schvalování vojenských operací v Sýrii.