Cameron sklízí po neúspěšných volbách tvrdou kritiku

David Cameron

David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Mezi britskými konzervativci to vře poté, co ve čtvrtečních volbách ztratili čtyři stovky křesel v místních orgánech. Někteří straníci vytýkají lídrovi Davidu Cameronovi, že příliš ustupuje koaličním liberálním demokratům. Ti byli v hlasování také neúspěšní – přišli zhruba o 330 míst.

Labouristé si naopak polepšili o více než osm stovek zastupitelů. Jejich prohrou je ale neúspěšná kandidatura Kena Livingstona na post londýnského starosty, zůstává jím konzervativec Boris Johnson. V souvislosti s šířící se kritikou Camerona se v metropoli mluví o tom, že by se jednou mohl stát i premiérem.

Část toryů míní, že lídr partaje společně s šéfem liberálů Nickem Cleggem zbytečně ztrácí čas na legalizací sňatků osob stejného pohlaví a podobné záležitosti v době, kdy lidé chtějí slyšet, jak vláda zajistí tvorbu pracovních míst a hospodářský růst.

Zatím nejostřeji se do vedení partaje opřela známá kritička, poslankyně Nadine Dorriesová. Premiéra a ministra financí George Osborna označuje za „dva fajnové kluky“, kteří ani neznají cenu mléka. Navíc je je jí trnem v oku Cameronovo „obletování“ Clegga.

„Jestli bude pokračovat tímto stylem, pravé křídlo strany se může oddělit, což labouristům v čele s Edem Milibandem v příštích volbách dovolí pohodlně vplout do čísla deset,“ uvedla. Camerona varovala, že pokud dramaticky nezmění svou politiku, přijde do roka o místo lídra strany.

Osborne v reakci na výhrady prohlásil, že ministři by se nyní měli na sto procent věnovat ekonomice a nerozptylovat se jinými tématy. Koalice bude mít příležitost ukázat voličům své záměry už ve středu, kdy má královna představit vládní program na další rok.