Cameron varoval Rusko před rozšířením sankcí za podporu povstalců

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Jakékoli pokusy donbaských separatistů rozšířit své území vyvolají nové, silnější protiruské sankce Evropské unie a USA. V britském parlamentu to prohlásil premiér David Cameron. "Nezákonné a neospravedlnitelné" akce Ruska na Ukrajině se podle něj dostaly na novou úroveň.

„Rusko nesmí být na pochybách, že jakýkoli pokus separatistů rozšířit svá území - ať už směrem na Mariupol nebo jinam - vyvolají další silné sankce EU a USA,“ řekl britský premiér. „Rusko ani zdaleka nezměnilo svou politiku a jeho neospravedlnitelné a nezákonné akce na východě Ukrajiny dosáhly nové úrovně. Separatisté jasně porušili příměří, aby dobyli Debalceve, což jim umožnily dodávky ruské výzbroje a přísun bojovníků z Ruska,“ konstatoval Cameron.

Cameron promluvil v parlamentu krátce poté, co Kyjev odmítl zahájit stahování těžké výzbroje z fronty s odkazem na pokračující ostřelování ze strany povstalců. Zatímco bojiště v Luhanské oblasti a v Doněcku dnes hlásí klid zbraní, na jihu Doněcké oblasti u přístavu Mariupol pokračují dělostřelecké souboje, z nichž se obviňují obě strany.

Za posledních 24 hodin ukrajinská armáda zaznamenala 27 útoků proti svým pozicím. Boje se podle ukrajinského velení soustřeďují do okolí obce Šyrokyne na mariupolském předměstí, kde se separatisté snaží ukrajinskou posádku obklíčit.