Část vojenských jednotek Jižní Osetie přejde pod vlajku Ruska

Ruská armáda

Ruská armáda Zdroj: reuters

Ruská armáda v Sevastopolu
Ruská armáda
Ruská armáda
Ruská armáda
Cvičení Slovanské bratrství
20
Fotogalerie

Ruská vláda schválila návrh na připojení části vojenských jednotek odštěpenecké Jižní Osetie k ruské armádě. Zákon ještě musí podepsat prezident Vladimír Putin. Podle některých politologů jde o krok ke připojení této kavkazské oblasti k Rusku.

Jižní Osetie vyhlásila nezávislost na Gruzii v 90. letech. Po ozbrojeném konfliktu v roce 2008, který Gruzie prohrála, Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a další separatistické oblasti, Abcházie. Moskva pak rozmístila na vojenských základnách v Jižní Osetii a Abcházii ruské vojáky. Obě území považuje Gruzie za okupovaná.

"Vojáci Jižní Osetie uzavřou smlouvu s ruskými ozbrojenými složkami, na základě které budou dobrovolně sloužit na ruské vojenské základně," píše se v dokumentu. Při podpisu smlouvy musí být voják zároveň propuštěn z vojenské služby v Jižní Osetii.

Podle ruského politologa Alexandra Konovalova je rozhodnutí vlády krokem k tomu, aby se Jižní Osetie spojila se Severní Osetií, která je součástí Ruské federace. Fakticky by to znamenalo připojení gruzínské provincie k Rusku.

Video placeholde
Připomeňte si rozmístění ruské techniky na dalším sporném území, na Krymu • reuters