Část výkupného Colonial Pipeline je zpět, Biogen rostl díky léku na alzheimera

USA získaly zpět část výkupného, které zaplatila Colonial Pipeline gangu DarkSide.

USA získaly zpět část výkupného, které zaplatila Colonial Pipeline gangu DarkSide. Zdroj: Reuters,E15

Colonial Pipeline
Deutsche Bank
Sídlo farmaceutické společnosti Biogen
Zprávy týkající se vývoje globální dodávky čipů vyznívají smíšeně. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

USA mají zpět většinu výkupného

Spojeným státům se podařilo získat zpět většinu ze 4,4 milionu dolarů, které zaplatila společnost Colonial Pipeline gangu DarkSide, jenž minulý měsíc provedl kybernetický útok na její produktovod. O události tehdy informoval deník E15. Akce hackerů vyřadila z provozu potrubí na několik dní a způsobila problémy se zásobováním východního pobřeží USA benzinem. Úřady v pondělí večer uvedly, že „nalezly a opětovně získaly“ 63,7 bitcoinu v hodnotě 2,3 milionu dolarů, což je většina výkupného. Od jeho zaplacení šla hodnota kryptoměny výrazně dolů.

Americká vláda v minulosti radila firmám, aby výkupné neplatily a nepovzbuzovaly tak kriminálníky k dalším aktivitám, raději by podle ní měly investovat do lepšího zabezpečení systémů. Šéf Colonial Pipeline Joseph Blount uvedl, že rozhodnutí nebylo snadné a pochválil FBI za pomoc při opětovném získání výkupného. Úspěšná a mimořádná akce podle odborníků zasílá podobným gangům signál, že Washington bere kyberbezpečnost velmi vážně.

Němci varují před inflací

Německá Deutsche Bank upozornila, že inflace je časovanou bombou. Problém podle ní pravděpodobně přetrvá a v následujících letech povede ke krizi. Banka tvrdí, že zaměření na stimuly a podceňování růstu cen se ukáže být chybou nejpozději v roce 2023. Její ekonomové varují především před plány Fedu tolerovat vyšší míru inflace v zájmu co největšího ekonomického oživení. „Účinky by mohly být ničivé zejména pro ty nejzranitelnější ve společnosti,“ domnívá se podle CNBC představitel banky David Folkerts-Landau.

Z trhů a burz 

Biogen byl tahounem díky léku na Alzheimerovu nemoc

Většina amerických akcií v pondělí mírně poklesla, investoři mimo jiné zvažují důsledky globální korporátní daně, na které se dohodly země G7 a která by mohla dopadnout na velké nadnárodní společnosti. Dow Jonesův index ztratil 0,36 procenta, širší index S&P 500 klesl o 0,08 procenta.

Naproti tomu Nasdaq Composite šel nahoru o 0,49 procenta. Pomohl tomu růst akcií společnosti Biogen, které vzrostly o téměř čtyřicet procent v souvislosti se schválením jejího léku na Alzheimerovu chorobu, což hnalo vzhůru také cenné papíry dalších firem z odvětví, především Eli Lilly.

Koronavirus na Tchaj-wanu může zhoršit situaci s čipy

Výskyt koronaviru v továrně předního tchajwanského dodavatele služeb pro výrobu polovodičů King Yuan Electronics vedl k dočasnému přerušení provozu. Panují tak obavy, že nákaza na ostrově klíčovém pro produkci čipů může ještě zhoršit situaci s jejich globálním nedostatkem. „Jakmile se zahraniční pracovníci za dva týdny vrátí k výrobním linkám, společnost urychlí produkci, aby dohnala ztrátu,“ ujišťoval podle Bloombergu mluvčí firmy.

Dobrou zprávou pro odvětví závislá na polovodičích je naopak pondělní otevření továrny na čipy u Drážďan, do které společnost Bosch investovala miliardu eur. Dodávky pro automobilový průmysl by z ní měly začít plynout v září.

Tweet dne

Rusko, které poslalo v roce 2014 své jednotky na Ukrajinu a nelegálně se zmocnilo Krymu, považuje za politickou provokaci, že Ukrajina zahrnula Krym na mapu své země na dresech pro Euro 2020.

Novinář The New York Times Peter Baker komentuje rozruch, jenž v Rusku vzbudily ukrajinské reprezentační dresy pro blížící se fotbalovou událost. Umístění Krymu ale není jediným prvkem, který vyvolal debaty a může na šampionátu vzbuzovat napětí. Na dresech jsou i nacionalistické pozdravy „Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!“, jež používala za druhé světové války Ukrajinská povstalecká armáda zodpovědná za masakr Poláků na Volyni.

Stane se dnes

  • Evropský parlament bude hlasovat o zavedení covidových pasů, které mají od července usnadnit cestování.
  • Americká viceprezidentka Kamala Harrisová se v Mexiku setká s prezidentem Andrésem Manuelem Lópezem Obradorem; hlavním tématem jednání bude migrace.
  • Budou zveřejněna data o vývoji průmyslové výroby v Německu za duben.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu EU za první čtvrtletí.