Turisty jsme nečekali, říkají zaskočení majitelé apartmánů na jihu Chorvatska

Přístav Dubrovník, turistická mekka Dalmácie

Přístav Dubrovník, turistická mekka Dalmácie Zdroj: profimedia

Čekání na hranicích s Bosnou a Hercegovinou trvá nějakých deset minut. Negativní testy nikoho nezajímají.
Turistům je Chorvatsko otevřené i v době pandemie.
3
Fotogalerie

Milé překvapení. Tak lze shrnout pocit obyvatel menších jihochorvatských obcí z náhlého příjezdu turistů. Majitelé apartmánů v téměř nejjižnějším chorvatském městečku Molunat sice standardně nabízejí ubytování, ale snad na to během vleklé pandemické pauzy zapomněli. Turisté je prostě zaskočili. Naopak restauratéři ve velkých městech s návštěvníky počítají. Avšak v obavách, že neprodají zásoby potravin, pokud se turisté budou bát přicestovat v dostatečném počtu.

Pokud se teď vypravíte do menších chorvatských měst nebo vesnic, počítejte s tím, že sehnat ubytování nemusí být tak lehké jako před pandemií. Jako redaktorka deníku E15 jsem spolu se svou sestrou vyrazila až na nejjižnější chorvatský cíp do městečka Molunat.

Když jsme si večer objednaly ubytování přes hostitelskou platformu Airbnb, obratem přišlo potvrzení rezervace. Během několika minut však majitel ubytování zrušil s tím, že není doma, protože vůbec nikoho nečekal.

Ceny ubytování jsou v této oblasti relativně vysoké, a tak je nutné počítat s tím, že pokud máte omezený finanční rozpočet, mnoho možností nezbývá. Nové ubytování v Molunatu jsme přesto našly rychle a majitelé byli znovu překvapení. „Vůbec jsme nečekali, že by sem teď někdo přijel. Sezona sice začala, ale je to tu úplně prázdné,“ říká majitel apartmánu v Molunatu.

V celé vile, jež nabízí přes deset apartmánů, jsme byly samy. Jediné turisty jsme spatřily v autokempu s karavany, ze kterých pandemie vyrobila masový trend. 

Turisté ve vesničkách budí upřímné překvapení, ve velkých městech je už na ulici slyšet směsici jazyků. Provozovatelé restaurací po turistech prahnou a doufají, že se lidé nebudou bát cestovat. Například dalmatský přístav Zadar už poměrně oživl a restaurace se zvolna plní. Restauratéři se ale stále potýkají s nízkou návštěvností, takže jim zůstávají některé suroviny.

„Chceme být na turisty připraveni a chceme jim nabízet nejrůznější jídla. Bohužel turistů je málo, a tak teď trochu zápasíme,“ říká číšník vyhlášené zadarské restaurace. Loni v létě prý o turisty překvapivě nouzi neměli. Teď doufají v opětovnou návštěvnost. 

Protipandemická opatření jsou relativně mírná. Personál v restauracích či obchodech musí nosit roušky, ale není třeba respirátor. Zákazníci musejí mít roušku či respirátor v obchodech a při vstupu do restaurace. Z možných kontrol testů na koronavirus jsme narazily na jedinou, a to na hranicích při vstupu do země. Celníci se přitom každého vyptávají, proč jede do Chorvatska, kam přesně a jak dlouho tam bude.

Do Chorvatska v roce 2019 dorazilo 21 milionů turistů. Země byla jednou z mála evropských oblastí, kterým se v květnu 2020 podařilo snížit počet nových pozitivních testů na nulu. Loni v září se však Chorvatsko pro americký deník The Wall Street Journal stalo příkladem startu druhé vlny evropské pandemie zapříčiněné letní turistikou.