Česká banka má problém. Nemůže vymoci nesplacenou půjčku ukrajinské sklárně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nesplacený úvěr pro velkou ukrajinskou sklárnu Vilnohirske Sklo se pro český finanční ústav Expobank stal pořádným bolehlavem. Půjčku v hodnotě zhruba 450 milionů korun přestali Ukrajinci splácet údajně kvůli ekonomické krizi, pádu hřivny a ztrátě trhu na ostrově Krym. 

Jenže česká banka nemůže vymoci ani zástavu, kterou je budova sklárny. Jen pár měsíců po udělení půjčky místní úřady továrnu rozdělily na čtyři různé nemovitosti, každou s vlastní adresou. Zástava tak formálně přestala existovat, píše ukrajinský deník Kyiv Post.

Češi pohnali ukrajinskou firmu k soudu, ta ale tvrdí, že k rozdělení nemovitosti nedošlo na základě její iniciativy. „Zástava se udržuje v dobré kondici a představitelé banky se o tom mohli několikrát přesvědčit,“ uvedla ve svém prohlášení firma. Zároveň obviňuje banku z toho, že odmítla restrukturalizovat dluh. Podala taky k soudu žádost o ukončení zástavy, protože nezahrnuje sklářské pece, které se z budovy nedají odstranit.

V listopadu soud v Dněpropetrovsku rozhodl, že věc nemůžou řešit ukrajinské soudy. Případ se ale dále komplikuje. Vedení sklárny u policie uvedlo, že ji vydírá neznámý pachatel, který získal vlastnické dokumenty k budově a hrozí jí, že vlastníka budovy změní. Kvůli tomu soud majetek firmy zmrazil, takže se k majetku nemůže dostat ani česká Expobanka.

Podle právníka české společnosti Sergeje Oberkovyče existuje nebezpečí, že Vinohirske sklo může majetek převést na společnost Sklo Alliance se stejnou adresu a majiteli. Jedním ze spolumajitelů továrny je Oleh Kryšyn, poslance strany Národní fronta vedené Arsenijem Jaceňukem a člen parlamentní skupiny pro vztahy s Českou republikou.