Česká filharmonie oslavila sto let Československa koncertem ve Washingtonu

Slavnostní koncert České filharmonie

Slavnostní koncert České filharmonie Zdroj: KKCG

Slavnostní koncert České filharmonie
Slavnostní koncert České filharmonie
3
Fotogalerie

V rámci oslav stého výročí vzniku Československa vystoupila ve washingtonském Kennedy centru Česká filharmonie. Za uspořádáním slavnotního večera stojí i nadace českého miliardáře Karla Komárka. Ten spolu se svou manželkou patří mezi aktivními členy výboru Kennedy centra. Součastí večera bylo i předání ceny Antonína Dvořáka.

Mezi Českem a Spojenými státy panují dlouholeté vztahy již od roku 1918, připomněl Karel Komárek na slavnostní recepci. „Obdivuji politickou prozíravost našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka, který před sto lety přesvědčil americkou administrativu o správnosti svých politických názorů a dal mimo jiné základ pro novodobé vztahy mezi Spojenými státy a Českou republikou,“ doplnil filantrop a zakladatel mezinárodní investiční skupiny KKCG Komárek.

Slavnostní význam večera shrnul i vylvyslanec České republiky ve Spojených státech Hynek Kmoníček. „Česká kultura hrála vždy důležitou úlohu při vytváření české národní identity. Česká hudba a specificky Antonín Dvořák jsou proto klíčovými diplomaty svoji země ve Spojených státech”, uvedl.

Na slavnostní večer krom manželů Komárkových dorazila řada významných hostů. Koncertu a slavnostní recepce se zúčastnili bývalá ministryně zahraničních věcí Spojených států Madeleine Albrightová, velvyslanec České republiky ve Spojených státech Hynek Kmoníček, velvyslanec Spojených států v Česku Stephen B. King, bývalý velvyslanec Spojených států v Česku Andrew H. Schapiro, ministr kultury Antonín Staněk, světoznámý plastický chirurg Bohdan Pomahač, dcera Milady Horákové Jana Kánská a další.