Chystá KLDR další raketový test? S jejími zástupci bude jednat šéfka ruské horní komory

Valentina Matviyenko

Valentina Matviyenko Zdroj: profimedia.cz

Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková bude v pondělí v Petrohradě jednat se zástupci severokorejského a jihokorejského parlamentu. Moskva se domnívá, že Severní Korea chystá další raketový test.

Šéf zahraničního výboru ruské Rady Federace Konstantin Kosačov dnes upřesnil dřívější informace, podle nichž se setkání mělo uskutečnit už v neděli. "Obě schůzky se uskuteční v pondělí," prohlásil podle TASS Kosačov, aniž odklad zdůvodnil.

"Během rozhovoru Matvijenkové s (severokorejskými a jihokorejskými) poslanci ruská strana vyzve k přímým kontaktům, které by byly přirozené. Nikoho samozřejmě nemůžeme nutit a ani se o to nepokusíme," uvedl Kosačov. Schůzky se připravují na okraj schůze Meziparlamentní unie, která dnes v Petrohradě začíná.

KLDR v září otestovala balistickou raketu, která urazila 3700 kilometrů, než dopadla do Tichého oceánu. Moskva očekává, že Pchjongjang chystá další raketový test. Podobnou informaci dnes přinesl jihokorejský deník Dong-Ah ilbo, který se odvolává na vládní zdroj ze Soulu.

Moskva prosazuje, aby se krize kolem severokorejských testů řešila diplomatickou cestou. Čína schvaluje plán podporovaný i Ruskem, který by umožnil pozastavení programu severokorejského vývoje jaderných zbraní výměnou za zastavení amerických vojenských cvičení v regionu.

Podle deníku Dong-Ah ilbo souvisí další chystaný severokorejský test s námořním cvičením, které Jižní Korea a Spojené státy plánují společně zahájit příští týden. Satelitní snímky podle listu ukázaly, že z hangárů u Pchjongjangu byly vyvezeny balistické rakety. Washington a Soul mají podezření, že se KLDR připravuje na odpálení střel schopných dosáhnout území USA, uvedl deník. Jihokorejské ministerstvo obrany se k záležitosti odmítlo vyjádřit.

Cvičení, které má vést americká letadlová loď, považuje Pchjongjang za provokaci. Soul a Washington označují cvičení za demonstraci vůle k obraně a snahu o odstrašení totalitní KLDR, která kvůli svému zbrojení čelí sankcím OSN. Cvičení je plánováno na 16. až 26. října v Japonském a Žlutém moři.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, ale Pchjongjang od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupil.