Čína a Británie si pochvalují spolupráci. Uzavřou smlouvy za čtvrt bilionu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Theresa Mayová
český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching
3
Fotogalerie

Čína uzavře s Británií obchodní smlouvy v hodnotě více než devět miliard liber (tedy asi 259 miliard korun). Podle agentury AP to oznámila britská premiérka Theresa Mayová, která se dnes v Pekingu sešla i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Premiérka se na své třídenní návštěvě Číny snaží v době, kdy Británie jedná o svém odchodu z Evropské unie, posilovat vztahy s obchodními partnery a hledat nové příležitosti. Vzájemný čínsko-britský obchod v současné době činí 59 miliard liber (asi 1,7 bilionů korun) a očekává se, že do roku 2020 se Čína stane jedním z největších zahraničních investorů Velké Británie.

Mayová dnes na společné tiskové konferenci s prezidentem Si Ťin-pchingem uvedla, že si Británie a Čína užívají "zlatou éru" ve vzájemných vztazích. Podle zpravodajského serveru BBC s prezidentem pak jednala mimo jiné i o globálních problémech, včetně jaderných ambicí severokorejského režimu.

"Velmi mě těší naše vzájemné vztahy, které jsme navázali i ve školství a kultuře," řekla dnes Mayová Si Ťin-pchingovi. Otevřela ale i ochranu životního prostředí, čínskému prezidentovi pak jako dárek předala na DVD přírodopisný seriál BBC Modrá planeta s osobním poselstvím významného britského přírodovědce a popularizátora vědy Davida Attenborougha.

Britskou premiérku do Číny doprovází 50členná obchodní delegace, v níž jsou i vedoucí představitelé firem BP či Jaguar Land Rover. Ještě než Mayová odcestuje zpět do Londýna, zavítá i do čínské finanční metropole Šanghaje.