Utajovaná vládní zpráva: brexit dopadne vždy špatně, nehledě na vyjednané podmínky

Theresa Mayová.

Theresa Mayová. Zdroj: Reuters

Theresa Mayová.
Theresa Mayová
Theresa Mayová
Theresa Mayová
Theresa Mayová
9
Fotogalerie

Brexit Británii hospodářský poškodí, ať už bude dohoda s Evropskou unií jakákoli, tvrdí dosud utajovaná vládní zpráva. Kabinet premiérky Theresy Mayové však stále popírá, že by se zemi mělo vést hůře.

Vládní analýza o ekonomických dopadech brexitu pracuje se třemi scénáři, informuje server BuzzFeed News, který uniklý dokument získal. V nejlepším případě se Británii podaří setrvat na jednotném trhu unie, jako nečlen by však její růst poklesl během patnácti let o dvě procenta. V druhém scénáři by se Británii podařilo s evropskou sedmadvacítkou uzavřít dohodu o volném obchodu, ale zůstala by vně jednotného trhu. Tím by se ekonomický vývoj podle studie zpomalil o pět procent oproti dnešním předpovědím.

V nejhorším případě se Británii nepodaří s Bruselem dohodnout na ničem, podle studie by pak do patnácti let poklesl vývoj britské ekonomiky až o osm procent. Politická situace ovšem komplikuje hospodářský život ve Spojeném království už nyní, tamní ekonomika loni rostla tempem 1,8 procenta, což byl nejpomalejší růst od roku 2012. Británie by měla unii opustit v březnu příštího roku, následovat má dvouleté přechodné období.

Londýn proto spoléhá na nové obchodní pakty se Spojenými státy, Čínou a Indií, jenže jak přiznává analýza, ani ty by nenahradily přínosy jednotného evropského trhu. Právě poslední model, tedy tzv. tvrdý brexit, zvažuje britská vláda, která však stále nezaujala jednotný postoj při vyjednávání s unií. Únik tajné analýzy, jež měla být určena pouze pro vládu, premiérka Theresa Mayová nekomentovala. Předsedkyně vlády však dlouhodobě popírá, že by se zemi mělo po brexitu vést hůře.

Analýza rovněž vyjmenovává, která odvětví brexit zasáhne nejvíce. Jedná se především o chemický, oděvní, potravinový nebo automobilový průmysl. Odchod Velké Británie z unie se nemalou mírou dotkne také výroby a obchodu. Nejhůře budou zasaženy regiony na severovýchodě země a oblasti Severního Irska a středozápadu Anglie.

Konzervativní poslanci nicméně oponují, že zpráva je nekompletní a předpovědi neúplné. „Někdo to nechal úmyslně uniknout hlavně proto, že zpráva poskytuje negativní pohled,“ řekl podle BBC konzervativní poslanec Duncan Smith.

Opoziční strany volají po zveřejnění celého dokumentu. „Není divu, že vláda opakovaně odmítla publikovat jakoukoli pořádnou analýzu brexitu,“ řekl pro The Guardian labouristický poslanec Chris Leslie. „Jejich vlastní studie potvrzuje to, co je dlouho zřejmé, tedy že jejich lehkomyslný plán opustit jednotný trh a celní unii nás neuvěřitelně poškodí,“ dodal Leslie, který kritizuje myšlenku tvrdého brexitu.