Čína a USA reagují na zkoušku vodíkové pumy KLDR, Trump už si volal se Si Ťin-pchingem

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: profimedia.cz

3
Fotogalerie

Vojenská akce proti Severní Koreji není prvořadou volbou, ale "uvidíme, co se stane", prohlásil americký prezident Donald Trump po telefonátu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Čínský prezident Trumpovi v telefonickém rozhovoru sdělil, že se Čína soustřeďuje na řešení jaderného problému KLDR prostřednictvím rozhovorů a mírových prostředků.

Dodal také, že Čína vkládá značnou důležitost do Trumpovy návštěvy v Číně, která je naplánovaná na letošní rok. Oba prezidenti jednali o situaci na Korejském poloostrově poté, co Severní Korea v neděli provedla v pořadí již šestou zkoušku zbraně hromadného ničení - vodíkové pumy. Informovala o tom agentura Reuters.

Trump označil rozhovor se Si Ťin-pchingem za "důležitý a přímý". "Prezident Si by rád něco udělal. Uvidíme, jestli to může nebo nemůže udělat. Nebudeme ale tolerovat to, co se děje v Severní Koreji," řekl Trump novinářům v Bílém domě. "Věřím, že se mnou prezident Si stoprocentně souhlasí. Měli jsme velmi, velmi přímý a velmi důležitý hovor," dodal.

Telefonát obou prezidentů se uskutečnil za situace, kdy Čína vyjádřila nevoli nad pondělním Trumpovým oznámením, že USA zvažují embargo na země, které s KLDR obchodují. Takové sankce by postihly především Čínu, přes niž KLDR realizuje 90 procent svého zahraničního obchodu.