Čína bojuje s odlivem kapitálu do ciziny, zpřísní kontrolu velkých zahraničních investic

Čína

Čína Zdroj: reuters

Centrála čínské skupiny HNA Group
Čínský jüan
Čínský jüan
PSBC
PSBC vstupuje na burzu
15
Fotogalerie

Peking plánuje zpřísnit kontrolu nad čínskými společnostmi investujícími v zahraničí, aby tak zpomalil odliv kapitálu v době slábnoucího růstu domácí ekonomiky a nejistých hospodářských vyhlídek. 

Informuje o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Mimořádná pozornost by podle listu měla být věnována "extra velkým" zahraničním akvizicím v hodnotě od deseti miliard dolarů (zhruba 255 miliard korun) či realitním investicím přesahujícím miliardu dolarů. Přísnější kontrola se zaměří rovněž na firmy investující přes miliardu dolarů do zahraničních aktivit, které nesouvisejí s jejich hlavní činností.

Opatření podle listu podtrhují obavy Pekingu z odlivu kapitálu a oslabování měny. Přicházejí v době zvýšeného zájmu čínských společností o zahraniční akvizice. V období od ledna do září přímé zahraniční investice čínských podniků vzrostly o více než polovinu na 145,9 miliardy dolarů (3,7 bilionu korun).

Čínské firmy si investicemi v zahraničí snaží zajistit potřebné technologie a odborné znalosti, a to většinou za souhlasu Pekingu. Čínská státní společnost ChemChina nyní například dokončuje převzetí švýcarského producenta pesticidů a osiv Syngenta, za něhož zaplatí 43 miliard dolarů (přes bilion korun).