Tvrdíkovi Číňané nalili do záchrany Slavie dvě stě milionů

Slávistický boss Jaroslav Tvrdík

Slávistický boss Jaroslav Tvrdík Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Jaroslav Tvrdík
Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík během tiskové konference
Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na tiskové konferenci
Jaroslav Tvrdík
Jaroslav Tvrdík
10
Fotogalerie

Záchrana nejstaršího tuzemského fotbalového klubu Slavia Praha stojí stovky milionů korun. Na zaplacení dluhů, kvůli kterým se sešívaní ocitli loni i v insolvenčním řízení, je poskytl od loňského září nový většinový majitel, čínská CEFC.

Fotbalová Slavia loni získala úvěr 189 milionů korun od nového většinového majitele, čínské společnosti CEFC. Peníze z úvěru šly na dluhy a pohledávky s cílem ukončit tehdejší insolvenci a odvrátit hrozící krach klubu. Za samotný tehdy třípětinový podíl v zadluženém klubu bojujícího s insolvenčním řízením přitom Číňané dali podle výroční zprávy pouhých 27 milionů korun, tedy sedmkrát méně.

"Myslím, že i veřejnost mohla zaznamenat, že mimořádně nízká kupní cena nejstaršího českého fotbalového klubu byla nastavena s ohledem na probíhající insolvenční řízení se společností SK Slavia Praha a celkové zadlužení ve stovkách milion korun," řekl deníku E15 místopředseda představenstva CEFC a zároveň šéf představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

"CEFC v první etapě poskytla klubu na jeho záchranu prostředky formou půjček. Ve druhé etapě dojde k jejich kapitalizaci a oddlužení klubu cestou navýšení základního jmění," podotkl. I kvůli investici do Slavie tak loni CEFC v Česku skončila podle výroční zprávy ve ztrátě 120 milionů korun při téměř nulových tržbách. Samotná fotbalová Slavia se k použití peněz z úvěru na dotaz E15 nevyjádřila.

27,2 milionu korun. Tolik loni za tehdy třípětinový podíl ve Slavii zaplatil nový majitel CEFC.

Firma svůj podíl v aktuálně třetím týmu první fotbalové ligy mezitím zvýšila na 81 procent. Zbytek patří miliardáři a spolumajiteli Travel Servisu Jiřímu Šimáněmu. Další peníze přitom CEFC bude poskytovat coby generální partner sešívaných. Firma v lednu s klubem uzavřela smlouvu, díky které slávisté získají během tří let částku přes sto milionů korun.

Úvěr ve výši 189 milionů korun tak podle všeho nebyl určen na nákup domovského stadionu Slavie v Edenu, který samotnému klubu nepatří. Moderní stadion nyní provozuje společnost Eden Arena. Na jaře ovšem CEFC uzavřela s majitelem dohodu, podle které by měla čínská společnosti získat 70 procent akcií stadionu.

Vše o společnosti CEFC čtěte zde

Do pěti let pak přislíbila investovat téměř 50 milionů eur (asi 1,34 miliardy korun) na rekonstrukci a rozšíření stadionu otevřeného v květnu 2008. Cílem by mělo být vybudovat z edenského stánku Národní stadion pro 30 tisíc diváků, zatímco nyní je o to devět tisíc méně, a to i pro potřeby reprezentace či mezinárodních soutěží.