Čína chce s Londýnem dohodu o brexitu, země nejspíš zahájí společné rozhovory

Vozy automobilky Land Rover

Vozy automobilky Land Rover Zdroj: Profimedia

Čína navrhuje Británii zahájit rozhovory o pobrexitové dohodě o volném obchodu. V Pekingu to v pondělí na tiskové konferenci po setkání se svými čínskými protějšky uvedl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Ten byl jmenován tento měsíc a v Číně chce podle prohlášení svého úřadu upevnit vzájemné vztahy v období, kdy se Británie připravuje vystoupit z Evropské unie a obrací se více k okolnímu světu.

Že vztahy s Británií zůstanou po brexitu beze změny, ujistil britskou premiérku Theresu Mayovou již v lednu čínský premiér Li Kche-čchiang. Číňané a Britové označují poslední léta za "zlaté období" vzájemných vztahů. Jeho vyvrcholením se stal v roce 2015 příjezd čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na státní návštěvu Británie, během níž ho s velkou pompou přijala britská královna Alžběta II.

Londýn od červnového referenda z roku 2016, kdy se země rozhodla opustit EU, stupňuje diplomatické úsilí, aby se mu podařilo nahradit novými obchodními smlouvami ty stávající uzavřené Bruselem. Po Číně je Hunt, který má čínskou manželku, očekáván ve Francii a v Rakousku.

Nový britský ministr zahraničí byl jmenován po rezignaci Borise Johnsona. Ten z vlády odešel kvůli neshodám s premiérkou ohledně její brexitové strategie. Očekává se, že Londýn a Brusel dosáhnou dohody o pobrexitovém uspořádání do poloviny října. Jednání se ale protahují. Británie má unii opustit na konci března 2019.