Čína, Indie a spol. už v HDP válcují Evropu

Výroba počítačů v Číně

Výroba počítačů v Číně

Asijské rozvojové ekonomiky už ve velikosti hrubého domácího produktu předstihly Evropu. Podíl eurozóny na globální ekonomice se pořád zmenšuje, zatímco ten Číny roste. Ukazují to čerstvá data Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Celkem sedmadvacet asijských rozvojových zemí vytváří 17,9 procent globálního HDP. Sedmnáct států eurozóny se na světové ekonomice podílí jen 16,9 procenty.

Před deseti lety byl podíl EU 20,8 procenta, zatímco Asie vytvářela jen osm procent. Podle prognózy MMF bude v roce 2017 Asie vytvářet 22,2 procent globálního HDP. Masivně poroste podíl Číny, která bude vytvářet 14,3 procenta, skoro stejně jako celá eurozóna.

Sedm nejvyspělejších ekonomik alias „G7“, mezi něž patří USA, Německo a Japonsko, se na světovém HDP podílejí 47,4 procenty. Jejich podíl se ale do roku 2017 zmenší na 43,5 procenta. Před deseti lety patřilo G7 celých 64,9 procenta.

„Ukazuje se tím dlouhodobý trend, který krize eurozóny jen urychlila,“ komentoval čísla Domenico Lombardi, bývalý člen představenstva MMF pro německý deník Welt. „Jasně se ukazuje, že pro eurozónu je bytostně nutné provést strukturální reformy,“ dodal.

Asijské ekonomiky už tvoří větší část světového bohatství než eurozóna.Asijské ekonomiky už tvoří větší část světového bohatství než eurozóna.|E15.cz