Čína požádala o členství v EBRD, může získat symbolický podíl

Čína oficiálně požádala o přijetí mezi členy Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Vedení banky žádost zváží a konečné rozhodnutí by mělo padnout příští měsíc. V případě schválení žádosti by Peking získal v EBRD symbolický podíl, banka by však v Číně neinvestovala.

„Čína podala oficiální žádost o členství v EBRD teprve před několika dny. Rada to zváží,“ uvedl prozatímní hlavní ekonom banky Hans Peter Lankes. „Očekáváme rozhodnutí v polovině prosince,“ dodal. EBRD je v současnosti vlastněna 64 zeměmi, Evropskou unií a Evropskou investiční bankou.

Přijetí Číny za člena EBRD by podle listu Financial Times vedlo k dalšímu posílení vztahů druhé největší ekonomiky světa s Evropou. Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen v září uvedl, že Evropská unie hodlá podpořit prohloubení spolupráce mezi Čínou a EBRD.

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. Později své aktivity rozšířila i do některých afrických a asijských zemí. V České republice již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky.