Čína varuje, že obchodní dohoda se Spojenými státy je ještě daleko

Čínský prezident Si Ťin-pchinga.

Čínský prezident Si Ťin-pchinga. Zdroj: Reuters

Summit G20 2019 v japonské Osace
2
Fotogalerie

Čínu a Spojené státy ještě čeká dlouhá cesta k dosažení dohody, která by ukončila jejich obchodní válku. Uvedla to podle agentury Reuters čínská státní média. V sobotu se americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem dohodl na obnovení obchodních rozhovorů.

Celní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu, kvůli sporu trpí světová ekonomika i finanční trhy. Společné rozhovory, jejichž výsledkem měla být obchodní dohoda, ztroskotaly v květnu. Trump po sobotním obnovení rozhovorů uvedl, že prozatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží.

List China Daily, který čínská vláda často využívá ke sdělování svých postojů zbytku světa, nicméně upozornil, že šance na uzavření obchodní dohody se sice zvýšila, ale stále není jisté, že dohody bude skutečně dosaženo.

"Ukázalo se, že shoda v 90 procentech záležitostí není dostatečná. A protože ve zbývajících deseti procentech panují zásadní rozpory, nebude snadné dosáhnout stoprocentní shody," uvedl list China Daily ve svém komentáři.

Washington viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. V rámci obchodní války už zavedl cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliard dolarů (5,6 bilionu korun). Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA v roční hodnotě 110 miliard dolarů.