Čína zná svého nejbohatšího člověka. Je jím realitní magnát Sü Ťia-jin

Xu Jiayin

Xu Jiayin Zdroj: profimedia.cz

Nejbohatším Číňanem podle žebříčku sestavovaného časopisem Forbes je realitní magnát Sü Ťia-jin, šéf developerské firmy Evergrande Group. Hodnota jeho majetku se za poslední rok zvýšila o 400 procent na 42,5 miliardy dolarů (922,2 miliardy korun).

Na druhé místo se dostal majitel internetové firmy Tencent Pony Ma. Na třetí pozici se z druhého místa propadl šéf internetové skupiny Alibaba Jack Ma, přestože jeho majetek vzrostl o více než třetinu na 38,6 miliardy dolarů, uvedla BBC.

Forbes upozornil, že k obrovskému růstu hodnoty Süova majetku přispěl vysoký nárůst hodnoty akcií jeho společnosti. Sü působí i ve zdravotnictví a vlastní podíl v jednom z profesionálních čínských fotbalových klubů. Majetek nejbohatšího Číňana je však stále méně než poloviční než majetek nejbohatšího člověka světa, kterým je spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates.

Hodnota majetku druhého nejbohatšího Číňana Ponyho Maa, známého také jako Ma Chua-tcheng, vzrostla o téměř 60 procent na 39 miliard dolarů.

Loni byl podle Forbesu nejbohatším Číňanem šéf konglomerátu Dalian Wanda Group Wang Ťien-lin. Ten se letos propadl na čtvrté místo a hodnota jeho majetku klesla o téměř osm miliard na 25,2 miliardy dolarů. Jeho firma byla označována za největšího soukromého realitního developera a největšího provozovatele řetězce kin na světě. Hodnota jeho majetku ale prudce klesla kvůli rozsáhlé restrukturalizaci.

Forbes uvedl, že průměrný věk lidí na seznamu nejbohatších Číňanů je 55 let a pouze čtyřem ze 100 nejbohatších je méně než 40. Mezi deset nejbohatších se dostala pouze jedna žena, 36letá podnikatelka v realitách Jang Chuej-jen. Lidé ze seznamu nejvíce podnikají v realitách a v technologiích.