Čínská centrální banka pumpuje miliardy do státních bank

Čínská lidová banka

Čínská lidová banka Zdroj: Wikipedie CC BY-SA 3.0

Čínská centrální banka přesouvá celkem 500 miliard jüanů, zhruba 81 miliard dolarů; 1,7 bilionu korun, do velkých státem vlastněných bank, aby podpořila zpomalující ekonomiku. S odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného představitele čínského bankovního sektoru to napsal list The Wall Street Journal.

Finanční injekce má mít podobu tříměsíčních půjček s nízkou úrokovou sazbou. Čínská lidová banka (PBOC) ji prý poskytne pěti hlavním čínským bankám. Jsou jimi Industrial&Commercial Bank of China, China Construction Bank Corporation, Agricultural Bank of China, Bank of China a Bank of Communications Company.

Podle zpráv, na které se odvolal list Financial Times, PBOC začala hotovost do bank přesouvat v úterý a transfer dokončí ve středu.

Někteří čínští bankéři a představitelé ale pochybují, zda je toto opatření dostatečně silné ve snaze o oživení ekonomické aktivity, a poukazují na ochabující zájem čínských podniků o půjčky, což ovlivňuje neradostné vyhlídky ekonomiky. Ani podle ekonomů tento krok nemusí být dostatečný a pokud oživování dál oslabí, může Peking stát před dalším tlakem, aby přijal rozsáhlejší opatření.

Tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí mírně zrychlilo na 7,5 procenta po růstu o 7,4 procenta v prvních třech měsících roku. Růst průmyslové výroby ale v srpnu klesl na téměř šestileté minimum, což podpořilo obavy, že druhé největší světové ekonomice by mohlo hrozit prudké zpomalení, pokud vláda v Pekingu nezakročí.