Čínské ohnisko koronaviru nehlásí žádné nové případy nákazy. Sílí ale obavy z druhé vlny epidemie

Zdravotníci u bran Wu-chanu, ohniska nákazy nového koronaviru (18.3.2020)

Zdravotníci u bran Wu-chanu, ohniska nákazy nového koronaviru (18.3.2020) Zdroj: Reuters

Dobrovolníci dezinfikují čínský Wu-chan (24. 2. 2020)
Dobrovolníci dezinfikují čínský Wu-chan  (24. 2. 2020)
Pracovníci nemocnice v čínském Wu-chanu, epicentru nákazy
Nemocnice v čínském Wu-chanu (2. 3. 2020)
Pracovníci Wu-chanské nemocnice ve volné chvíli skáčou přes švihadlo (5.3.2020)
6
Fotogalerie

Čínské město Wu-chan, odkud se na začátku letošního roku do světa rozšířil nový typ koronaviru, poprvé od začátku nynější pandemie nehlásí žádný nový potvrzený případ nákazy. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi. V Číně ale přibývá importovaných případů infekce, za středu jich bylo 34 oproti úterním třinácti. To vyvolává obavy z možné druhé vlny nákazy.

Jako o importovaných případech se mluví o nemocných, u nichž se nákaza prokázala po příjezdu do Číny ze zahraničí. Celkem jich je asi 190. Agentura DPA k tomu píše, že ve valné většině jde o Číňany, kteří se vrátili do vlasti často v přesvědčení, že tam přečkají nejhorší období pandemie. Lidé, kteří do Číny přijedou, musejí do přísné karantény.

V pevninské části nejlidnatější země světa se koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, nakazilo doposud 80 928 lidí. Infekci podlehlo 3245 pacientů, za středu přibylo osm mrtvých, z toho šest jich bylo ve Wu-chanu. Ve snaze zabránit šíření nákazy úřady toto jedenáctimilionové město, které je metropolí provincie Chu-pej, 23. ledna uzavřely.

Jižní Korea, která se v posledních čtyřech dnech za sebou dostala pod stovku nových případů denně, nyní hlásí dalších 152 nemocných. Z nich 97 připadá na město Tegu, kde testy tento týden potvrdily přítomnost viru u 74 klientů domu s pečovatelskou službou. V souvislosti s tímto případem místní úřady zahájily rozsáhlé testování ve všech podobných zařízeních ve městě. Žije v nich více než 33 tisíc osob.

V Jižní Koreji se koronavirem nakazilo celkem 8565 lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden uvedla, že epicentrum pandemie koronaviru se přesunulo do Evropy. Nejsilněji zasaženou zemí je Itálie.