Velké automobilky přerušují výrobu v USA. Továrny zavírají General Motors i Fiat Chrysler Automobiles

General Motors

General Motors Zdroj: General Motors, GM

General Motors se vyplatí vyrábět tam, kde prodává. Továrnu v texaském Arlingtonu čeká rozšíření
Řada vozů Chevrolet Sail, nejprodávanějšího modelu koncernu General Motors
FCA
Výroba Jeepu Renegade v továrně FCA v italském Melfi
Výroba Fiatu Panda
8
Fotogalerie

Automobilky General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles hodlají kvůli koronaviru dočasně uzavřít všechny své továrny ve Spojených státech. Informovala o tom agentura Reuters s odvolám na představitele automobilového průmyslu. Firmy GM a Ford již toto rozhodnutí potvrdily.

Podle Reuters automobilky ustoupily tlaku odborové organizace United Auto Workers, která zastupuje zhruba 150 tisíc zaměstnanců těchto závodů. Akcie společností GM, Ford a Fiat Chrysler na informace o přerušení výroby v USA reagovaly prudkým poklesem.

Prezident UAW Rory Gamble označil dočasné uzavření továren za „prozíravé“ opatření. „Nynější vývoj v Severní Americe jasně ukazuje, že je to správná věc,“ uvedla šéfka GM Mary Barraová.

Japonská automobilka Honda Motor dnes uvedla, že kvůli koronaviru na šest dnů pozastaví výrobu ve svých 12 továrnách v Severní Americe. Opatření se bude týkat zhruba 27 600 zaměstnanců, kteří podle firmy navzdory odstávce obdrží plnou mzdu, píše agentura Kjódo. Jihokorejská automobilka Hyundai dnes uzavřela svou továrnu v Alabamě poté, co se u jednoho ze zaměstnanců zjistila nákaza koronavirem.

Kvůli koronaviru nyní řada automobilek pozastavuje výrobu také v Evropě. Dočasné uzavření evropských továren již oznámily například německé společnosti Volkswagen či BMW. Od dnešního večera zastavuje ve svých českých závodech výrobu Škoda Auto, která je součástí Volkswagenu.