Čínské státní firmy vykazují bilionové zisky

Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: reuters

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Souhrnný zisk firem, které vlastní čínská centrální vláda se v loňském roce zvýšil o 15,2 procenta na 1,4 bilionu jüanů (4,5 bilionu korun). Růst zisku tak byl nejvyšší za pět let. Provozní příjmy státních podniků pak vzrostly o 13,3 procenta na 26,4 bilionu jüanů.

Agentura Nová čínská rovněž uvedla, že podniky vlastněné centrální vládou se zaměří na snížení kapacity uhlí v letošním roce o 12,65 milionu tun.

Peking se snaží státní podniky reformovat a vytvořit konglomeráty konkurenceschopné ve světovém měřítku. Ze sektorů se to týká zejména energetiky, železniční a lodní dopravy a chemického průmyslu. Vláda podle dřívějších zpráv přistoupila k restrukturalizaci už zhruba v 90 procentech státních firem.

Vyšší zisk státních podniků je pozitivní zprávou pro čínskou ekonomiku a naznačuje, že růst hrubého domácího produktu (HDP) země by mohl dál zrychlovat. Premiér Li Kche-čchiang minulý týden uvedl, že ekonomika loni zřejmě vzrostla o 6,9 procenta. Zrychlila tak proti předchozímu roku, kdy růst činil 6,7 procenta, nejméně za 26 let.