Čínský ministr obdaroval indické piloty obřím tuzérem

Indické rupie

Indické rupie Zdroj: Profimedia

Čínský ministr obrany Liang Kuang-lie dal 100 tisíc rupií (kolem 35 tisíc korun) jako spropitné dvěma indickým vojenským pilotům, kteří ho během jeho návštěvy Indie přepravili z Bombaje do Dillí. Liang tímto překvapivým dárkem chtěl piloty ocenit za to, jak dobře zvládli let za nepříznivých povětrnostních podmínek. Peníze ale skončily ve státní kase.

Let vojenského speciálu se uskutečnil v pondělí večer za monzunové bouřky. Čínský politik, který dnes uzavírá svou čtyřdenní cestu do Indie, předal finanční obnos pilotům ve dvou zalepených obálkách.

„Ministr byl spokojen s tím, jak piloti indického letectva IAF zvládli let a dopravili ho bez potíží až do indické metropole,“ citoval indický list Hindu nejmenovaný zdroj.

Zákony druhé nejlidnatější země světa nicméně zakazují vojenskému personálu přijímat peněžní dary, takže zmíněných 100 tisíc rupií skončilo ve státní kase. Kapitán letadla totiž bezprostředně o daru zpravil velitelství letectva. To uvedlo, že vzhledem k citlivosti případu nemohly být peníze ministrovi vráceny, a proto bylo rozhodnuto o jejich uložení do státní pokladny.

Indie: Největší byrokracie na světě

Indičtí představitelé při cestách se speciály na zahraniční návštěvy mají ve zvyku dávat drobné upomínkové dárky posádce na výraz uznání. „Ministr zřejmě nebyl dobře informován o protokolu a zákonech týkajících se této otázky v Indii,“ dodal deník Hindu.

Liangova návštěva v Indii byla první cestou čínského ministra obrany do sousední jaderné velmoci po osmi letech a potvrdila oteplování ve vztazích mezi oběma zeměmi. Peking a Dillí při této příležitosti oznámili, že po čtyřleté přestávce obnoví společná vojenská cvičení.