Čínští zaměstnanci okradli největšího světového výrobce dronů o miliardy

DJI, ilustrační

DJI, ilustrační Zdroj: Profimedia

Nemalá finanční částka „uletěla“ světové jedničce na trhu obchodů s drony. Za ztrátou okolo 3,3 miliard korun firmy DJI však nestojí špatné hospodaření, ale údajně masivní podvod zaměstnanců čínského giganta.

Společnost už v této souvislosti oznámila propuštění 29 zaměstnanců, na podezřelou činnost dalších šestnácti pak upozornila právníky. Vyšetřování obřího podvodu však může postihnout i mnoho ostatních pracovníků DJI.

Firma na nesrovnalosti v interních dokumentech přišla díky vnitropodnikovému vyšetřování. V jeho závěrech se uvádí, že „někteří zaměstnanci zneužili součástky konkrétních produktů k osobnímu finančnímu obohacení“.

Monstróznost podvodů ukazuje na selhání vnitropodnikových kontrol, napsal list Financial Times s připomínkou, že je DJI jedním z nejúspěšnějších čínských start-upů v oblasti spotřební elektroniky. Výrobce byl založen v roce 2006, načež velmi rychle rostl a stal se lídrem trhu se 14 tisíci zaměstnanci.

DJI rovněž uvedla, že posílí vnitřní kontroly a spustila nové kanály pro zaměstnance, skrze které mohou anonymně upozornit na jakékoliv porušení firemních pravidel.