Další bankovní průšvih? USA řeší obvinění z manipulací s cenami stříbra

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Britská banka HSBC, německá Deutsche Bank a kanadská Bank of Nova Scotia čelí ve Spojených státech obvinění z manipulací s cenami stříbra. Podle žaloby zneužily banky své kontroly nad stanovováním referenčního ukazatele ceny stříbra, aby se obohatily na úkor investorů. Žalobu podal u newyorkského soudu J. Scott Nicholson, který do stříbra investuje. Jeho cílem je zapojit do žaloby i další investory, kteří se cítí být podvedeni, a získat pro žalobu hromadný statut.

„Hodláme se proti této žalobě energicky bránit,“ uvedla mluvčí společnosti Bank of Nova Scotia. Představitelé firem HSBC a Deutsche Bank se k žalobě odmítli vyjádřit, píše agentura Bloomberg.

Londýnský referenční ukazatel ceny stříbra se stanovuje denně na základě telekonference společností HSBC, Deutsche Bank a Bank of Nova Scotia. Ukazatel využívají například těžařské společnosti a centrální banky při obchodování se stříbrem nebo k ohodnocování jeho zásob.

HSBC, Deutsche Bank a Bank of Nova Scotia již spolu s bankami Société Générale a Barclays čelí ve Spojených státech obviněním z manipulací s cenami zlata.

stříbro, grafstříbro, graf | E15vývoj ceny stříbra

České módní hříchy: Zlato, stříbro, drahé kamení