Další boje v Pásmu Gazy. Na palestinské straně je už 819 obětí

Izraelská armáda při útoku

Izraelská armáda při útoku Zdroj: ctk

Izraelská protiraketová obrana zneškodnila dvě rakety nad oblastí Tel Avivu. Palestinský Hamas tvrdí, že vypálil k mezinárodnímu Ben Gurionovu letišti, které leží asi 20 kilometrů od Tel Avivu, tři rakety. V noci na dnešek izraelské jednotky útočily na 30 cílů v Pásmu Gazy. Osmnáctidenní izraelská ofenziva v Pásmu Gazy má na palestinské straně přes 800 obětí, na izraelské straně je 36 mrtvých, z toho 33 byli vojáci.

Dnes zahynulo dalších 27 Palestinců. Další tři Palestinci pak byli dnes podle agentury Maan zastřeleni při protestech na Západním břehu Jordánu.

Poplašné sirény dnes zněly nad Tel Avivem a také nad městy Rehovot, Rišon Lecion a Aškelon a dále v oblastech na hranici s Pásmem Gazy.

Podle izraelských sdělovacích prostředků bojovaly izraelské pozemní jednotky s radikály z Hamasu na severu a v centru Pásma Gazy. Při jednom z leteckých útoků byl prý zabit vůdce radikální skupiny Islámský džihád a jeho dva synové. Izraelská armáda oznámila, že ztratila 33. vojáka. Další tři mrtví jsou civilisté, dva Izraelci a jeden Thajec.

819 obětí Palestinců

Podle čerstvé bilance zemřelo od začátku operací, tedy od 8. července, 819 Palestinců. Naprostá většina jsou civilisté a mezi nimi bylo více než 180 nezletilých. Přes 5000 Palestinců bylo zraněno a Světová zdravotnická organizace (WHO) požádala o vytvoření humanitárního koridoru, aby mohli být lidé evakuováni.

Tunely mezi Izraelem a Palestinou.Tunely mezi Izraelem a Palestinou. | ctk

Izraelští vojáci se zaměřují na ničení tunelů, přes které podniká Hamas útoky na Izrael (zdroj:čtk)

Izraelský bezpečnostní kabinet má odpoledne rozhodnout, zda přijme podmínky příměří navrhované mezinárodními prostředníky. Počítá se s několikadenním dočasným příměřím, v němž by se měly vyjednat podmínky pro trvalejší klid zbraní.

Končí ramadán

Armádní jednotky byly posíleny v Jeruzalémě, protože se tam očekávají palestinské protesty po poledních modlitbách. Dnešní pátek je poslední v postním měsíci ramadánu.

Při demonstracích proti ofenzivě v Pásmu Gazy, které se uskutečnily na Západním břehu Jordánu, přišli dnes o život tři Palestinci, uvedla palestinská agentura Maan. Osmnáctiletý muž byl zastřelen údajně židovským osadníkem poblíž Nábulusu. Při potyčkách, které se zde následně strhly, zemřel i druhý muž. Třetího Palestince prý postřelila izraelská armáda nedaleko Hebronu, na následky zranění zemřel v nemocnici. Izraelské bezpečnostní složky všechny incidenty vyšetřují.

Na obnovu výše ročního rozpočtu

Hamas dosud na Izrael vypálil z Pásma Gazy přes 2000 raket. V úterý vyvolal paniku zásahem lokality severně od Ben Gurionova letiště a mnozí letečtí operátoři kvůli tomu přerušili lety do Tel Avivu. Dnes Hamas údajně vypálil na letiště tři rakety, ale armáda ohlásila, že její protiraketový systém odrazil dvě. Podle agentury AFP jde o rakety M75, což je místní verze íránských raket Fadžr-5. Mají dolet 80 kilometrů a z Pásma je jimi tedy možné zasáhnout Tel Aviv, vzdálený asi 70 kilometrů.

V OSN se začíná hovořit o rekonstrukci Pásma. Podle údajů světové organizace bylo buď zničeno nebo těžce poškozeno přes 2600 budov. Dalších více než 3000 domů nelze kvůli poškození používat k původním účelům. Bomby poškodily 116 škol, 18 zdravotnických zařízení, stadiony, mešity, silnice, vysílače, kanalizaci i policejní stanice. Palestinci náklady na obnovu odhadli na 800 milionů dolarů, což je 16 miliard korun, což je roční rozpočet Pásma.