Další izraelské útoky zabily nejméně 57 Palestinců. Zasáhly 5 mešit

Palestina Izrael boje

Palestina Izrael boje Zdroj: ctk

Izraelské útoky usmrtily v Pásmu Gazy od půlnoci nejméně 57 Palestinců. Podle představitelů židovského státu byli terčem útoků islámští radikálové na desítkách míst po celé enklávě. Šéf vojenského křídla palestinského hnutí Hamas, které Pásmo Gazy ovládá, v úterý večer odmítl náznaky, že radikálové jsou připraveni na příměří.

Při jednom z útoků údajně zahynulo na jihu Pásma osm členů jedné rodiny. Izraelská armáda od půlnoci zaútočila na více než 80 cílů. Bylo mezi nimi i pět mešit, které prý sloužily jako skladiště zbraní. Vojáci rovněž zničili tři tunely a objevili další, ve kterém bylo ukryto velké množství útočných pušek a granátů.

Nejspíš izraelské střely zasáhly i školu v uprchlickém táboře Džabálija na severu Pásma Gazy. Tu přitom využívá jako úkryt pro stovky lidí Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Při ostřelování přišlo podle OSN o život nejméně 19 lidí a dalších 125 jich bylo zraněno. Mluvčí izraelské armády se nechala slyšet, že zjišťuje bližší podrobnosti.

Obrněné vozidlo izraelské armády nedaleko GazyObrněné vozidlo izraelské armády nedaleko Gazy | CTK

Džabálija, která je pod izraelskou palbou již více než 24 hodin, je největším uprchlickým táborem v Pásmu Gazy. Nachází se v něm na 120 tisíc Palestinců, kteří kvůli bojům museli opustit své domovy. „Už nikde není bezpečno, ani v domech ani ve školách,“ svěřila se agentuře Reuters jedna z palestinských žen, která v ostřelované škole našla útočiště. „Co říci světu? Pomozte nám najít řešení, jsme bezbranní civilisté a děti,“ dodala.

Více než 1280 obětí

Od začátku izraelské operace v Gaze před 23 dny počet palestinských obětí podle tamních záchranářů stoupl na více než 1280. Na izraelské straně zahynulo 53 vojáků a tři civilisté.

UNRWA uvedla, že po izraelských výzvách k evakuaci celých obytných čtvrtí našlo v jejích školách a budovách útočiště více než 200.000 Palestinců a organizace se nachází v „bodě zlomu“. UNRWA rovněž připustila nález skrýše s raketami v jedné ze škol. Vinu ale nedala žádné straně.

Egypt v úterý uvedl, že reviduje návrh bezpodmínečného příměří, které Izrael původně přijal, ale Hamas zamítl. Nový návrh prý předloží palestinské delegaci. Představitel Izraele uvedl, že Jeruzalém by mohl do Káhiry vyslat svého zástupce.

Nepřestanou vzdorovat

Velitel ozbrojeného křídla palestinského Hamasu Muhammad Díf ve zvukovém záznamu zveřejněném v úterý v televizním vysílání uvedl, že Palestinci nepřestanou vzdorovat Izraeli, dokud nebude zrušena izraelská blokáda Gazy. „Příměří nenastane, dokud nebude zastavena (izraelská) agrese a zrušena blokáda. Nepřijmeme prozatímní řešení,“ sdělil podle Reuters Díf, který velí ozbrojené skupině Kásam.

Konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas se vyostřil po únosu a vraždě tří izraelských mladíků na Západním břehu Jordánu a následném zabití palestinského chlapce v Jeruzalémě. Území Izraele je pod neustálou raketovou palbou, izraelské letectvo útočí zpět na cíle v Pásmu Gazy a zahájilo rovněž pozemní operaci. Od začátku izraelské operace Ochranné ostří, která byla zahájena 8. července, palestinští radikálové vypálili na území Hamasu přes 2670 raket, uvedla izraelská armáda.