Další signál slábnutí čínské ekonomiky: průmyslová výroba rostla nejpomaleji za 17 let

Čínská textilní výroba

Čínská textilní výroba Zdroj: reuters

Nakládka zboží v čínském přístavu
Čína, ilustrační
Čínská textilní výroba
4
Fotogalerie

Výroba čínského průmyslu stoupla v květnu meziročně o pět procent, což byl nejpomalejší růst za 17 let. Tempo růstu zpomalilo z dubnových 5,4 procenta. Zpráva čínského statistického úřadu je podle agentury Reuters dalším signálem slábnutí poptávky ve druhé největší ekonomice světa.

Analytici očekávali zvýšení průmyslové výroby o 5,5 procenta. Za pět měsíců průmyslová výroba vzrostla o šest procent, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než za leden až duben.

Další údaje ukázaly, že investice do dlouhodobého majetku se za leden až květen zvýšily o 5,6 procenta, což bylo rovněž méně, než čekali analytici. V soukromém sektoru, který se na celkových investicích podílí zhruba 60 procenty, stouply o 5,3 procenta. Slabší údaj posiluje očekávání, že Peking bude muse brzy přijít s dalšími opatřeními na podporu ekonomického růstu.

Světlým bodem byly jen údaje o maloobchodních tržbách, které se v květnu zvýšily o 8,6 procenta a jejich růst zrychlil z dubnového 16letého minima 7,3 procenta. Analytici čekali růst tržeb jen o 8,1 procenta. Nicméně někteří ekonomové upozorňují, že růst způsobila spíše vyšší inflace než zlepšení slabé důvěry spotřebitelů.

Vicepremiér Liou Che ve čtvrtek posílil spekulace, že Čína představí další stimulační opatření kvůli zesílení obchodního sporu mezi USA a Čínou, když vyzval regulátory k dalším krokům na podporu ekonomiky a prohlásil, že Peking má množství politických nástrojů, které může použít.

Navzdory množství podpůrných opatření zavedených od loňského roku se čínské ekonomice stále nedaří získat pevnou půdu pod nohama. Investoři se obávají, že delší a nákladnější obchodní válka mezi Čínou a USA, dvěma největšími ekonomikami světa, by mohla vyvolat globální recesi.