Svět je zřejmě zadluženější, než tvrdí statistiky. Čína ho zásobuje „neviditelnými“ úvěry

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

čínská měna Jüan
Čínský jüan (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Čína se spolu s růstem své ekonomické moci stává i stále významnějším věřitelem. Část expertů ale na investičním fóru v Singapuru varovala před netransparentními čínskými úvěry. Nikdo podle ekonomů přesně neví, kolik svět Pekingu vlastně dluží.

Oficiální statistiky Mězinárodního měnového fondu a Světové banky, které výši půjček jednotlivým zemím sledují, zachycují asi jen polovinu čínských úvěrů, varuje podle CNBC Carmen Reinhartová z Harvardovy univerzity. Za posledních 15 let Čína poskytla zahraničním státům řádově stovky miliard dolarů. Jejich hlavními příjemci jsou podle analytičky Srí Lanka, Ukrajina, Venezuela, Ekvádor, Bangladéš a Kuba.

Peking se však větší úvěrové transparentnosti brání, upozorňují kritické hlasy. Nynější prezident Světové banky David Malpass v minulosti uvedl jako příklad čínské půjčky Venezuele denominované v barelech ropy, což prý znesnadňuje evidenci.

Čína se navíc nechce stát členem takzvaného Pařížského klubu, který sdružuje hlavní světové věřitele a vede vlastní statistiky zadluženosti.

„Dluhová transparentnost je zcela zásadní. Umožňuje občanům vést své vlády k odpovědnosti,“ uvedla pro CNBC Světová banka. Nepřesné údaje o zadlužení navíc podle ekonomů znemožňují investorům kvalifikovaně odhadnout míru rizika spjatou s konkrétními zeměmi.